Close

Külföldi sajtó Magyarországról – amerikai hírportál, Spiegel, Presse

A The Hill című amerikai hírportál Kovács Zoltán államtitkár washingtoni és New York-i látogatásáról, a Der Spiegel honlapja a magyar oktatási rendszer átalakításáról, a Die Presse pedig a Horthy-korszakra való emlékezésről közölt cikket.

Másfél év alatt harmadszor jár az Egyesült Államokban Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, azzal a céllal, hogy „lecsillapítsa azokat a félelmeket, amelyek szerint Magyarország visszafordult a polgári szabadságjogok és az emberi jogok kérdésében” – írta kedden az alapvetően az amerikai kongresszus ügyeivel foglalkozó The Hill hírportál.
   
A The Hill szerint Kovács egy hetet tölt Washingtonban és New Yorkban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes kabinetfőnökével, és azon dolgozik a Rasky Baerlein, valamint a FWD Affairs PR-cégekkel, hogy közvetlenül a törvényhozókhoz, a külügyminisztériumi hivatalnokokhoz, a kutatóintézetekhez, a sajtóhoz és a közösségi vezetőkhöz juttassák el a magyar kormány álláspontját.
   
Az államtitkár az amerikai bírálatokat félreértéssel magyarázta, valamint azzal, hogy az európai balközép pártok és amerikai csoportok eltorzított képet festenek arról, ami Magyarországon történik. Kovács Zoltán egyebek között elmondta, hogy a magyart kevesen beszélik és nem szabad hagyni, hogy az ország jogrendjének reformja „a fordítás közben elvesszen”. Rámutatott, hogy az üzeneteket „nehéz eljuttatni a célig”.

„Ahelyett, hogy meghallgatnának bennünket, egyfajta torzító prizma hatását tapasztaljuk” – mondta Kovács. – „Közép-Európában hagyománya van annak, hogy jobbközép kormányokat azonnal a hatalomra kerülésük után bírálni kezdik. Ez nem összeesküvés-elmélet, csak tapasztalat” – tette hozzá.
http://thehill.com/blogs/global-affairs/europe/228819-embattled-hungarian-government-launches-us-charm-offensive
   
A Der Spiegel című német hetilap internetes kiadása, a Spiegel Online az oktatási rendszer átalakításáról közölt összeállítást.
    A
munkanélküliség és maradási kényszer – Miként üldözi el a magyar jobboldal az elitet című összeállításban a szerző, Kata Kottra kifejtette: az „Orbán-kormány egy vitatott oktatási reformmal arra kötelezi a diákokat, hogy tanulmányaik befejezése után Magyarországon maradjanak”. Megjegyezte: a német diákok kedvelik Budapestet, magyar érettségizők viszont „egyre nagyobb számban hagyják el hazájukat”. A szerző szerint „sokan úgy látják”, hogy ezért „Orbán Viktor nacionalista kormányának (…) a magyar főiskolai rendszert a feje tetejére állító oktatási reformja a felelős”.
   
A leginkább vitatott elemek közé tartozik az, „amit a bírálók (…) +röghöz kötésnek+ neveznek”. Az elképzelés – „tekintve a 26 százalékos fiatalkori munkanélküliséget” – számos fiatal magyar számára „merő gúnynak tűnik” – áll a cikkben, amely szerint kérdéses, hogy a koncepció összefér-e a munkaerő szabad vándorlásának uniós elvével.
http://www.spiegel.de/schulspiegel/ausland/bildungsreform-in-ungarn-regierung-orban-laesst-abiturienten-fliehen-a-834190.html
   
A Horthy-korszakra való emlékezésről közölt a Die Presse című osztrák lap vendégkommentárt.
   
Magyarországnak lenne elég tennivalója a jelennel – vélekedett a konzervatív napilapban közölt írásában Sibylle Hamann bécsi újságíró. Aki viszont nem akar szembenézni a jelennel, az „visszaidézi a múltat, és szépnek álmodja” – írta. A szerző szerint Orbán Viktor kormánya is szívesen teszi ezt, „felidézi a régi nagyságot és a két háború közötti időszakra való emlékezésbe ringatja magát”. A Horthy-korszakról azt írta, a „Hitler-barát” Horthy Miklós alatti Magyarország volt az első ország Európában, ahol korlátozták a zsidók bekerülését az egyetemre, majd 1939-ben, a nürnbergi faji törvényekkel egy időben, teljesen kizárták a magyar zsidókat a közéletből.

Ma néhány hetente tereket neveznek el Horthyról, felállítanak egy új Horthy-szobrot vagy emléktáblát – jegyezte meg. „Ha valaki köztereket hódít el, akkor másnak vissza kell vonulnia, elrejtik, elszállítják, becsmérelik” – fogalmazott. Felidézte, hogy a budapesti Kossuth-téri Károlyi-szobor ellen a Jobbik többször is akciót követett el, egy alkalommal kipát helyeztek a szobor fejére és „Én felelek Trianonért” feliratú táblát akasztottak a nyakába. A tér átalakításáról és 1944 előtti állapotának visszaállításáról írva hozzátette, ez Horthy kormányzásának időszaka volt. „Vannak magyarok, akik tiltakoznak a történelem ilyen átértelmezése, átnevezése, kisajátítása ellen, de nekik azzal kell számolniuk, hogy zsidó hazaárulóknak minősítik őket” – állt a cikkben.
http://diepresse.com/home/meinung/quergeschrieben/sibyllehamann/760052/Wer-nicht-fuer-Ungarn-ist-muss-ein-juedischer-Verraeter-sein

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top