Close

Álom és tapasztalat, vér és irodalom

Könyv. Szerencsés Károly új kötete az elmúlt ötven évről, líráról és zenéről

Bizony, nehéz dolog az, ha valaki meg akarja írni élete könyvét. Mármint azt a könyvet, amely az életéről, pontosabban saját sorsáról szól.

Szerencsés Károly erre a feladatra vállalkozott legújabb kötetében, amely a kissé különösnek tűnő Véna címet kapta, s amelyet a Vadló Kiadó gondozott.

Egyébként nincs az a műfaji skatulya, amelybe beleillene ez a kötet. Naplórészletek, novellák, esszék és tollrajzok olvashatók benne a fülszöveg szerint. Valójában viszont Szerencsés Károly élete ez a könyv, benne megannyi irodalmi, történelmi, politikai hivatkozással, valamint a gyermekévek fel-felröppenő emlékeivel, az ifjúkor vissza-visszaidézett történeteivel, hangulataival. Még az egyébként fiktívnek tekinthető Szerencsés-novellák is az író pszichéjének, lelkületének lenyomatai, az íróról, vagyis az ő világlátásáról vallanak, s nem szereplőikről.

A könyv lényege Szerencsés Károly viszonya a világhoz s a világ viszonya Szerencsés Károlyhoz. Ebben a viszonyban éppúgy van bánat, mint öröm, éppúgy van remény, mint lemondás, és éppúgy van kérdés, mint válasz.

Az elmúlt ötven év könyve ez. Elsősorban Szerencsés Károly ötven évéé, ideszámítva mindent, a dolgokra rácsodálkozó gyermek felfedezéseit éppen úgy, mint a felnőtt férfi óvatosságát, aki közelít ugyan a politika színpada felé, de megtorpan, s inkább az a tudás, az a bölcsesség válik életének kapaszkodójává, amit mindenekelőtt a történelem és az irodalom adhat az embernek. Nagy Sándor és Caesar, Ady és József Attila… Amúgy sok mindenről van szó a kötetben. Líráról és rockzenéről, méghozzá a P. Mobilról és a Beatricéről éppen úgy, mint az író szeretteiről vagy mondjuk Péter Gáborról. Meg egy sárga, GAZ típusú dzsipről. Vagy egy büféről a Berlin étterem mellett, ahol éjfélkor is lehetett forró virslit kapni.

Mérték és arány ad biztos vázat minden írásnak, a világra való nyitottság, az érdeklődő ember érzékenysége pedig tartalommal tölt meg minden egyes szót. Mint vénában a vér, úgy áramlik minden megélt tapasztalat s minden álom e kötetben. Persze jellegzetesen magyar könyv ez. Nemcsak magyar szavakkal, de magyar érzésekkel és gondolatokkal, magyar logikával. És a helyhez, azaz a helyünkhöz ragaszkodó szeretettel.

Magától értetődik különben, hogy egy ilyen könyvben egyenlő rang¬ra kerül a tényszerűség és a szub¬jek¬tivitás. Például az író tudományosan leírható, súlyos betegsége s a halál fekete, arctalan alakja, aki érzése szerint mindig ott ül a vállán. Van, aki úgy érzi, mintha búcsú lenne ez a kötet. „Gyerekek kellenek, akik érdeklődő emberekké cseperednek. És akkor nem válik süllyedő Atlantisszá ez az ország.” Búcsú? Aki ilyet mond vagy ilyet ír, annak nem a búcsú, hanem a remény lakja a lelkét.

Szerencsés Károly: Véna
(Vér, irodalom, történelem)
Vadló Kiadó, 2011

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top