Close

Fennállásának 80. évfordulóját ünnepli a Katolikus Karitász

Az idén ünnepli fennállásának 80. és újjászervezésének 20. évfordulóját a Katolikus Karitász, a Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete; a kettős jubileum alkalmából  pénteken konferenciát rendeznek Budapesten.
    A rendezvényt Erdő Péter bíboros, prímás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke nyitja meg, előadást tart mások mellett Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a segélyszervezet elnöke és Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár – közölte az MKPK sajtószolgálata az MTI-vel. A konferencián jelen lesznek továbbá az egyházmegyei szervezetek vezetői és munkatársai, valamint külföldi partnerek.
    A Katolikus Karitász egyházi jogi személyiségű közcélú humanitárius szervezet, amely szociális, egészségügyi intézmények fenntartása és különböző segélyprogramok, akciók útján segíti a rászorulókat – olvasható a segélyszervezet honlapján, ahol felidézik: a nemzetközi összefogás 1924-ben Amszterdamban indult, ott határozták el a nemzetközi karitászszövetség életre hívását. A magyarországi egyház az alapítók között volt.
    A Magyar Karitász intézményes megalapítása 1931-ben történt meg, akkor jött létre a Szent Erzsébet Karitász Központ is. A szervezet 1948 után hivatalosan nem működhetett, de a hívők továbbra is végezték ezt a karitatív munkát. A legális működtetés kényszerű szünete után 1990-ben döntöttek a Magyar Karitász újraszervezéséről; a bíróság 1991-ben jegyezte be a szervezetet. Mostanra minden egyházmegyében megalakult az ilyen jellegű szervezet és 1995-re kialakult az országos karitászhálózat. A püspöki konferencia a Magyar Karitász elnevezését 2001-ben Katolikus Karitászra változtatta, ezzel is aláhúzva azt a tényt, hogy az a katolikus egyház hivatalos segélyszervezete.

    Erdő Péter bíboros a szervezet elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámoló előszavában azt írta: a tavalyi év katasztrófái – haiti földrengés, nálunk a tavaszi árvíz, ősszel a vörösiszap-katasztrófa – megmutatták azt, hogy van az emberi és a keresztény segítségnyújtásban erőtartalék. „A Katolikus Karitász országos jelentéséből azt látjuk, hogy majdnem a nagy állami segítő rendszerekéhez fogható mértékű volt a katolikus közösség segítsége” – tette hozzá. 
    A Katolikus Karitász múlt kedden miniszteri elismerő oklevelet kapott Pintér Sándor belügyminisztertől a vörösiszap-katasztrófa következményeinek elhárítása során Kolontáron és Devecserben végzett tevékenységéért.
 
Forrás:ben/bám MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top