Close

Alkotmánybíróság – Szemben az árral?

Legfrissebb döntések. Célkeresztben a „vis maior”. Lőállásban a Népszabadság is. Lázadni készülnek a rendőrszakszervezetek. A február 14-15-i teljes ülés napirendje.

 

LEGFRISSEBB

A Taláros Testületnél a tengernyi ügyek sem okoztak földcsuszamlást, bírják az áradást. A legutóbbi (február 7-8) teljes ülésen hat döntés született.

Elutasította az Alkotmánybíróság a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 86. § (1) bekezdése és 131. § (1) bekezdése alkotmányellenességének megállapítását és megsemmisítését szorgalmazó indítványt. Az indítványozó szerint a jogorvoslathoz való jogtól fosztja meg az érintetteket a szóban forgó paragrafusok azáltal, hogy kizárják a jogorvoslatot, ha az eljárást becsületsértési ügyben azért szüntetik meg, mert a sértett nem jelent meg a meghallgatáson és távolmaradását alapos okkal nem mentette ki, vagy azért nem volt idézhető, mert lakcímváltozását nem jelentette be, illetve magánindítványát visszavonta. Az Alkotmánybíróság megállapította: becsületsértési ügyekben a sértettnek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a szabálysértési eljárás megszüntetésére okot adó körülmények fennállását vitassa. [Például, hogy az általa benyújtott igazolással, adott esetben a postai kézbesítéssel kapcsolatban érvelhessen az eljárást megszüntető döntéssel szemben, vagy éppen azt kifogásolhassa, hogy beadványát a hatóság – tévesen – a magánindítvány visszavonásaként értelmezte.] Az Alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 86. § (1) bekezdése és 131. § (1) bekezdésének értelmezése összhangban van az Alkotmány 57. § (5) bekezdésével. Becsületsértési ügyekben a sértett panasszal élhet a szabálysértési hatóságnak az eljárást megszüntető határozatfal szemben.

Forrás: gondola.hu

A folytatás itt olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top