Close

Győri Enikő: jelenleg nem érdekünk az európai adóharmonizáció

A magyar alkotmány rögzíteni fogja az eladósodottság még elfogadható mértékét – mondta az uniós ügyekért felelős államtitkár az InfoRádiónak.

 

 

Az euróövezet versenyképességét javító paktum megkötésére tett javaslatot Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök. A két politikus szerint a közös pénzt használó tagállamoknak a cél eléréséhez külön gazdasági csomagra lenne szüksége, és úgy gondolják, hogy ahol közös a valuta, ott nem lehetnek nagyon eltérőek a költségvetési és a versenyképességi politikák – mondta az InfoRádiónak az uniós ügyekért felelős államtitkár.

Győri Enikő hangsúlyozta: a javaslatot még nem öntötték írásos formába a kezdeményezők, a magyar politikusok is csak néhány kósza dokumentumból értesültek arról, hogy mit tartalmazna a megállapodás, nincs tehát egyelőre olyan papír, amiről konkrét vitát lehetne folytatni.

Az államtitkár szerint Magyarország most annyit tehet, hogy figyeli az euróövezethez tartozó országok párbeszédét, mivel csak a konkrétumok ismeretében dönthet arról, hogy támogatja-e a paktumot vagy sem.

Győri Enikő emlékeztetett: a hírek arról szólnak, hogy a tervezetben szerepel az adóharmonizáció is, ami jelen pillanatban Magyarországnak nem érdeke. A magyar gazdaságnak meg kell erősödnie, versenyképességének fokozódnia kell, ehhez pedig drasztikus adócsökkentésre van szükség.

Az adók mértékének összehangolása mellett a megállapodás a korábbi értesülések szerint tartalmazná azt is, hogy az állami eladósodottság még elfogadható mértékét a nemzeti alkotmányukban rögzítsék a tagállamok. Győri Enikő ezzel kapcsolatban elmondta: Magyarország új alaptörvényébe is bekerül egy ilyen fejezet, annak érdekében, hogy egyetlen kormány se élhessen a jövő generációjának költségén.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország megőrizné az unió egységét, ezért azt szeretné, hogy a paktum elemei közül minél többet a közösség intézményeinek közreműködésével, annak hatáskörén belül valósítsanak meg, és csak keveset szervezzenek ki.

Forrás: inforadio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top