Close

Szétporladhat az euróövezet

Az euróövezeti adósságválság újabb hulláma fenyeget – állítják a Bloomberg gazdasági elemzői. Cseppet sem megnyugtató, hogy az Európai Unió gazdasági biztosa a hírre reflektálva nem cáfolta azt, hanem a stabilitási mechanizmus keretének bővítésére szólított fel.

Növekvő félelmet táplál a piac azzal kapcsolatban, hogy az euróövezet mentési alapja nem lesz elegendő a görög és ír válság konszolidálása mellett a sokak által előrejelzett portugál, illetve spanyol nehézségek orvoslására is. A feszültséget tovább fokozhatja, hogy az Európai Unió gazdasági és monetáris biztosa, Olli Rehn Brüsszelben arra szólított fel, a tagországok vezetői kezdjék el a mentési mechanizmus tényleges hitelezési kapacitásának felmérését.
Nem csupán a jelenlegi, hanem a tartós európai stabilitási mechanizmus pénzügyi potenciálját és méretét is felül kell vizsgálnunk – nyilatkozta Olli Rehn szerdán a Financial Times-nak. A tagországok vezetői a decemberi uniós csúcstalálkozón az euró stabilitásának megőrzése érdekében egy állandó válságkezelési mechanizmus létrehozására kötelezték el magukat, mely a 2013 júniusáig hatályban maradó európai pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF) helyébe lép. A biztos felhívása után már nem kérdés, hogy az alap méretének módosítása hatalmas vitát fog kavarni a pénzügyminiszterek jövő hét keddi találkozóján, miután ezt a kérdést a német és francia ellenállás eddig is elvetette.

A kormányok egy része az alap jelenlegi keretének rögzítése, mások viszont ennek duplázása mellett foglalnak állást. Várhatóan újra szóba kerül a közös európai kötvénykibocsátás kérdése is, mely megoldást nyújthatna a tagországok adósságainak refiniszírozására. Az Európai Tanács elnöke korábban emellett szállt síkra, azonban az ezzel kapcsolatos döntést az eheti kötvény-aukciók sikere fogja befolyásolni.

A 27 tagú blokk nagyhatalmainak kitartó elutasítása ellenére is tisztán látható, hogy a tagállamok megszorító intézkedései nem érték el azokat a hathatós eredményeket, melyek a futótűzként terjedő recessziós hullámot megállíthatták volna. „Nincs elég ambíció és hiányzik a sürgős végrehajtás is. Ezen változtatni kell” – hangsúlyozta az európai fővárosban Rehn is.

A gazdasági biztos aláhúzta: az adósságválság kihívásaira csupán átfogó és merész fiskális valamint strukturális választ lehet adni, ennek eszköze pedig az adó- és ellátórendszerek reformjában, a munkaerőpiac és nyugellátás átalakításában, valamint az üzleti szabályozás és innovációs feltételek lazításában rejlik.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) legfrisebb elemzése szerint azonban az euróövezet „ezen a pontján széteshet”, a tagállamok sorozatos csődje után egy az öthöz az esély, hogy a valutaunió jelenlegi formájában átvészeli az évtizedet.

A Bloomberg elemzői szerint Portugáliát már a szerdai sikeres kötvény-aukció sem mentheti meg a nemzetközi mentőöv igénybevételétől (1,25 milliárd euróért tudott eladni 4 és 10 éves futamidejű kötvényeket az ország – szerk.), melyet már az európai vezetők és az EKB is szorgalmaz. Ennek ellenére José Socrates portugál miniszterelnök továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az ibériai államnak nincs szüksége anyagi segítségre költségvetésének konszolidálásához. A bajba jutott európai országoknak kisebb reményt adhat, hogy január hónapban az eurókötvények 20 százalékának felvásárlásával Japán is beszáll a valutacsoport megmentésébe.
Kitekintő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top