Close

Tucatnyi jogsértést állapítottak meg a Gaudi-Nagy Tamásék

Elfogadta a parlament emberi jogi bizottsága a 2002 és 2010 közötti jogsértésekről szóló részjelentését. A Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő által készített dokumentum kimondja, hogy az előző kormányok korlátozták és sértették egyes csoportok alkotmányos alapjogait, például a gyülekezéshez való jogot.
 

 
A politikus a többi között a jóvátétel kiterjesztését és az ilyen ügyek kapcsán elítéltek közkegyelmét javasolja. Gulyás Gergely, a testület fideszes alelnöke az ülés után arról számolt be: a 2006-os események kapcsán három ügyben folytat a nyomozást az ügyészség.
Gulyás Gergely elmondta: szembe kell nézni azzal, hogy a korábbi elit a neki nem szimpatikus szervezetekkel szemben jogkorlátozásokat, jogsértéseket alkalmazott, tömegesen korlátozta a többi között a gyülekezés szabadságát. Kitért arra is, hogy a 2006-os események kapcsán három ügycsoportban tett feljelentést: a rendőri felelősségre vonások elmaradása miatt, illetve, hogy a rendőrök nem biztosították az MTV-székház dolgozóinak biztonságát, és a rendőri azonosítószámok hiánya miatt is.
Utóbbi ügyben korábban már lezárult a nyomozás, most azonban olyan új adatok vannak, amelyek miatt új nyomozás indult. Mindhárom esetben a Debreceni Katonai Ügyészség folytatja a nyomozást – tette hozzá a bizottsági alelnök.
Gaudi-Nagy Tamás, a részjelentés készítője történelmi jelentőségűnek nevezte a dokumentum elfogadását, ami szerinte egy látlelet a társadalomnak és a világnak. Hozzátette: az állam nem aljasodhat le odáig, hogy a megtorlás, megfélemlítés, elnyomás eszközével próbálja megtartani hatalmát. Mint mondta, emellett a tudati meggyőzés eszközével is éltek 2002 és 2010 között, amikor azt a látszatot keltették, hogy a „randalírozó csőcselék fenyegeti a békés tömegeket”. Úgy fogalmazott: közös feladat a jövőben a hasonló esetek megakadályozása. A jobbikos politikus 3 következtetést vont le: az akkor keletkezett jogsértő jogszabályokat hatályon kívül kell helyezni, a jóvátételt ki kell terjeszteni, az ennek kapcsán elítélteknek pedig közkegyelmet kell adni.
FH – jobbik.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top