Close

Kvázi vizitdíj újra?

Csütörtökön a Világgazdaság által szervezett „Merre tart az egészségügy?” című konferencián felszólalt a Fidesz összes egészségpolitikusa. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Mikola István, az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának elnöke olykor egymásnak is ellentmondva, egymással vitatkozva ismertették, mit is gondol a kormánypárt az egészségügy szabályozásáról, állam és kormány szerepéről.

A konferencián Szócska Miklós államtitkár úr kézben felmutatta a „Semmelweis Terv – az egészségügy megmentésére” című vitairatot is, amelyet azonban nem ismerhettek meg az érdeklődők. Ami szóban elhangzott, az lényegében az egyszer már elkezdődött egészségügyi rendszerfejlesztés alapelveit tartalmazta.

A betegellátás jobb szervezése, a betegirányítás, az intézmények közti hierarchia újjászervezése, a felhalmozott adósságok rendszerben történő csökkentése mind olyan alapvető kérdések, amelyekről az előző kormány már kész, végrehajtható programot és szabályozást alkotott. Ekkoriban a Fidesz politikusai ezeket a szabályokat még ördögtől valónak, népsanyargatónak igyekeztek beállítani, már azonban úgy tűnik, egyetértenek vele.

E mellett felsejlett néhány olyan ötlet, ami újdonságnak számít: a drágább gyógyszerek ösztönzése, a patikák közötti verseny gyengítése a fogyasztók kárára, az újra kötelező kamarai tagság és az egészségügy teljes államosítása. Az összes ötlet közül a legmeglepőbb az orvosválasztás fizetőssé tétele, ami kvázi vizitdíjként kerülne bevezetésre. Úgy tűnik, már elfelejtették, hogy éppen ők kezdeményeztek népszavazást a vizitdíj eltörlésére.

Láthatóan a Fidesz politikusainak fogalma sincsen, hogyan kellene hozzányúlni az egészségügyhöz úgy, hogy hitelességüket már teljesen felszámolták az ellenzékben töltött nyolc évben. Minden reális és lehetséges megoldást megbélyegeztek, most pedig saját csapdájukba estek.

Kíváncsiak vagyunk, mikor és kikkel fogják megosztani a titkolt vitairatot? Miért titkolják ennyire terveiket? Mikor jelentik be valós terveiket az egészségügyben? Mikor kezdenek el kormányozni a mellébeszélés helyett az egészségügyben?

Legfőképp pedig: hogyan számolnak el nyolc év demagóg mellébeszélésével most, amikor nekik kell meghozni az érdemi döntéseket?

Horváth Csaba

frakcióvezető
MSZP Fővárosi Frakció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top