Close

Döntés előtt az OVB

Az MSZP pénteken levélben fordult az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), amelyben a magán-nyugdíjpénztári tagdíjátutalás felfüggesztéséről szóló ügydöntő népszavazás támogatását kérik a testülettől.

Szabadkai Tamás, az MSZP alelnöke pénteken, az OVB épülete előtt tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: népszavazási kezdeményezésük nyomán a választópolgárok arról dönthetnek, hogy a Fidesz hozzáférhet-e a magánnyugdíj-pénztári tagok számláin felhalmozódó összegekhez.

A szocialista politikus ezzel egy időben arra szólította fel a kormányt, hogy legyen tekintettel a választópolgárok döntési szabadságára és „tartsa magát távol az OVB-től”.

Az MSZP minden politikai és jogi eszközt megragad, hogy megvédje a magánnyugdíj-pénztárakban lévő megtakarításokat – fűzte hozzá Szabadkai Tamás.

A sajtótájékoztatón szintén résztvevő Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja elmondta: ügydöntő népszavazásukkal azt szeretnék elérni, hogy az „emberek maguk dönthessenek jövőjükről”, és megakadályozhassák, hogy „politikai érdekek miatt ne éljék fel jövőjüket a mában”.

A kormány mintegy 3 millió ember összesen 420 milliárd forintos megtakarítását kívánja elvenni a magánnyugdíj-pénztári tagok szerződéseibe való „önkényes beleavatkozással”. Mindezt ráadásul úgy, hogy eddig egyetlen szót sem szólt az érintettek kárpótlásáról – fejtette ki Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP három elnökségi tagja előző héten kezdeményezett ügydöntő népszavazást a magán-nyugdíjpénztári tagdíjátutalás felfüggesztése miatt. A politikusok pénteken az OVB-nek címzett levelükben úgy fogalmaznak, hogy „Magyarországnak olyan kormánya van, amelyik visszaél felhatalmazásával”, népszavazásuk célja pedig ennek megakadályozása.

Harangozó Tamás népszavazási kezdeményezésében azt kérdezi: „Egyetért-e ön azzal, hogy a magánnyugdíj-pénztári kifizetéseket az Állam (Kormány) semmilyen módon, még átmenetileg sem vonathatja el?”.

Kunhalmi Ágnes arról kérdeztetné meg az embereket, „Egyetértenek-e azzal, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat törvény nem módosíthatja – még időlegesen sem – nyugdíjjárulékra?”.

Szabadkai Tamás kérdése pedig úgy szól: „Egyetért-e ön azzal, hogy az állampolgárok magán-nyugdíjpénztári tagdíjait kizárólag az általuk kiválasztott magánnyugdíjpénztár kezelheti?”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top