Close

Gyümölcs kontra vitamin

Lassacskán beköszönt az ősz, eltűnnek a gyümölcsök és megjelennek a különböző márkajelzéssel ellátott vitaminreklámok. A kérdés csak az, hogy teljes mértékben pótolják ezen tabletták a szükséges vitaminbevitelünket?

Egy egészséges felnőttnek, aki változatos ételeket eszik, nincs szüksége vitaminpótlásra. Az őszi és téli időszakban azonban a friss zöldségek és gyümölcsök hiánya miatt vitamintartalékaink lecsökkennek. Azoknak kell különösen figyelni a vitaminok pótlására, akik dohányoznak, rendszeresen fogyasztanak alkoholt, illetve egyoldalúan táplálkoznak. Ha nem teszik, esetleg vitaminhiány is felléphet, melynek lehetnek súlyosabb következményei is. Ilyen például a farkasvakság, mely az A vitamin hiánya miatt jelentkezik, a vérszegénység, ami B12 vitamin nélkülözésénél alakul ki. Ennek ellenkezője is megjelenhet. Vannak, akik túlságosan is pótolni szeretnék a vitaminokat, vagy megszállottan kapkodják azt gondolván, hogy attól még erősebb lesz az immunrendszerük.

Ezzel viszont csak azt érik el, hogy „túladagolják” magukat. Léteznek dokumentációk arra, hogy egyes vitaminok nagy mennyiségű szedésének mellékhatásai vannak. Minél magasabb a túladagolás mértéke, annál erősebbek a mellékhatások. A vitaminok túladagolása csak ritkán okoz maradandó megbetegedést. Gyakran a vitaminkészítmények adalékanyagai okozzák a mellékhatásokat, melyek néhány esetben maradandóak. Amerikában 2004-ben 62 562 esetet regisztráltak. A 80%-a 6 éven aluli gyermekeknél történt, 53 súlyos megbetegedés volt, de 3 halálozás is bekövetkezett. Mindez oda vezetett, hogy megállapították a „tolerable upper intake level”-t (UL), azt az adagot, amelyet a lakosság még a mellékhatások jelentkezése nélkül elfogyaszthat egy nap. Ez a mennyiség a legtöbb esetben naponta egy tablettát jelent. A legfontosabb, hogy tartalmazzon C illetve D vitamint.

A C-vitamin az immunrendszer erősítése miatt annyira fontos. Elengedhetetlen a szervezet működéséhez, és a sejteket is ellenállóbbá teszi a mikroorganizmusokkal szemben. A D vitamin felelős a kalcium-anyagcseréért és a csontokért. A D vitamin aktív formája a napfény hatására keletkezik a bőrünkben. Pótlására télen fokozottan figyelni kell. Ételeink közül a máj, a lazac, a tojássárgája és a tej tartalmazza. Ezek mellett fontos továbbá az A, B és E vitamin pótlása is. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szemműködéshez. Emellett egészségesen tartja a bőr és a nyálkahártya sejtjeit. Előanyaga, a béta karotin megtalálható többek között a sárgarépában és a sütőtökben. A vegyes táplálkozás (nem vegetáriánus) tulajdonképpen fedezi az A-vitamin-szükségletet, mert a máj, a hal, a tojássárgája és a tej nagymértékben tartalmazza azt. A vízben oldódó vitaminok közül a B-vitamin családja felsorolhatatlanul sok mindenért felel. Szükséges az optimális anyagcseréhez, a bőr, az ízületek és izmok működéséhez, valamint a vérképzéshez. Szerencsére rengeteg forrása van, így csak akkor van szükség pótlására, ha egyoldalúan étkezünk, vegetáriánusok vagyunk, netán stressznek és fokozott fizikai igénybevételnek vagyunk kitéve. Végül az E vitamin, mely megköti a szabad gyököket, ezáltal késlelteti az öregedést. A növényi eredetű olajokban, az olajos magvakban (mogyoró, tökmag) és a sárgaborsóban található meg.

Ezek tudatában ügyeljünk hát arra, hogy ősszel és télen is legyen elegendő vitaminbevitelünk. Ne sajnáljuk a pénzt a tablettákra, hiszen ahogy mondani szokás egészségünk mindig megfizethető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top