Close

FIFA kontra brazil bíróság

Miért száll szembe a hatóságokkal a FIFA?

Nem először kerül a FIFA és egy tagország labdarúgó szövetsége konfliktus helyzetbe az adott ország igazságügyi vagy közigazgatási szervezetével. 2023-ban egy brazil bíróság elrendelte a Brazil Labdarúgó Szövetség elnökének menesztését. Válaszul a FIFA súlyos szankciókat helyezett kilátásba.

A Rio de Janeiro-i városi bíróság választási szabálytalanságok miatt elrendelte a Brazil Labdarúgó Szövetség 2022-ben megválasztott elnökének menesztését, új választások lebonyolítását, sőt ideiglenes elnököt is kinevezett. A választások szabályos megszervezésével a Brazil Legfelsőbb Sportbíróság elnökét bízták meg. Nem kellett sokáig várni, hamarosan érkezett a reakció is. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség és a Dél-Amerikai Labdarúgó Szövetség válaszul súlyos szankciókat helyezett kilátásba. Benne van a pakliban brazil a csapatok eltiltása a nemzetközi tornákról. Brazília ügyészsége és főügyésze az elmozdított elnök rehabilitálására tett javaslatot. A Brazil Legfelsőbb Bíróság gyors döntéssel felülbírálta a Rio de Janeiro-i bíróság ítéletét és visszahelyezte tisztségébe a korábbi elnököt. Nem volt sok idejük, mert január 28-án a brazil olimpiai válogatott Venezuelában már egy tornán vesz részt.

Nem egyedi eset, hogy a FIFA szembeszáll egy-egy ország állami vagy éppen bírói szervezetével. A vitás helyzetekből rendszerint a FIFA kerül ki győztesen. Ízelítőként egy-két eset. Az Indiai Legfelsőbb Bíróság 2022 májusában feloszlatta az Indiai Labdarúgó Szövetséget. Az indiai Ifjúsági és Sportminisztérium, felállított egy bizottságot, amely átvette az Indiai Labdarúgó Szövetség elnökségének hatáskörét. Egy másik alkalommal egy éppen zajló nigériai bírósági eljárás miatt a nigériai labdarúgó szövetség elnöksége nem tudta elvégezni a feladatait, helyette a nigériai sportminiszter döntött a nemzeti bajnokság lebonyolításáról. Mindegyik esetben a FIFA felfüggesztette az ország labdarúgó szövetségét. A felfüggesztés addig maradt érvényben, amíg a szövetség vissza nem nyerte autonómiáját, és amíg nem szüntették meg a bírósági eljárást a szövetség ellen.

Ne higgyük, hogy a fenti eljárás csak a harmadik világ országaira jellemző. 1998-ban a magyar sportminiszter „súlyos szabálytalanságok miatt felfüggesztette a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének, elnökének és ellenőrző bizottságának működését”. A miniszter az MLSZ élére ideiglenesen felügyelő biztost nevezett ki. A FIFA válaszlépése és az ügy végeredménye ugyanaz volt, mint a felsorolt esetekben.
– Nem különös, hogy a FIFA beavatkozik egyes államok belügyeibe? – kérdezzük dr. Nagy Zsigmondot, a Magyar Sportjogász Társaság elnökét.
– A sport autonóm, civil szerveződés, ahol a beavatkozás tilalma főszabály, ezért a FIFA is rendkívül elkötelezett a hatáskörébe tartozó labdarúgó sportszervezetek függetlenségének megőrzésében. Elutasít minden külső nyomást, és határozottan fellép minden állami befolyásolási kísérlettel szemben. A nemzeti labdarúgó szövetségek maguk döntenek, nem pedig kormányzati szervek, vagy igazságszolgáltató testületek.
– Úgy tűnik, hogy a FIFA ezzel a labdarúgó szövetségeken belüli visszaéléseket is támogatja.
– Biztosan nem, azokban az esetekben, amelyek már a büntető jogi kategóriába tartoznak, például csalás, sikkasztás, természetesen a bíróság ítélkezik. Ezen esetekben a FIFÁ-nak nincsen beleszólása a hatóság munkájába. A FIFA arra törekszik, hogy a független sportszervezetek irányítása saját hatáskörben maradjon, és külső szereplő ne avatkozhasson be döntéseikbe, és működésükbe.

Jády György

Shares
scroll to top