Ring Magazin

Kedd, 2018. Október 23.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Életmód ÉLETMÓD WHO: maradj egész!

WHO: maradj egész!

E-mail Nyomtatás PDF

legyegeszwho01Nevess minden nap, merj beszélni a gondjaidról, fogadj el segítséget, szánj időt magadra, ne feledd: a rossz nem tart örökké és nem kell tökéletesnek lenned, elé ha csak "jó" vagy - mindezek a tanácsok a Nemzetközi Lelki Egészségnap alkalmából fogalmazódtak meg. A WHO írországi tagszervezetének közzétett tíz parancsolata ez mentális egyensúlyunk megőrzése érdekében. A WHO 1992-ben döntött úgy, hogy az év egy napján felhívja a figyelmet az év minden napjára érvényesre, a láthatatlanra: a mentális egészségre. Október 10-én középpontba állítja lelki állapotunkat.  Az egészség nem a betegség hiányja - mondja a WHO. Ennél lényegesen összetettebb a helyzet. A statisztikai adatok szerint ugyanis tízszer annyian lesznek mentális betegség következményeinek áldozatai, mint ahányan gyilkosság áldozatai és közlekedési balesetben is csak feleannyian halnak meg. Tudatosságunk növelése tehát fontos, ahogyan a jobb mentális egészség támogatására irányuló erőfeszítéseink is, nemcsak a természeti katasztrófákat, a környezeti ártalmakat, a fertőző betegségeket kell elkerülni ahhoz, hogy megőrizhessük egészségünket.

 

Maga a WHO, a világ egészségügyi szervezete 1948-ban alakult, azzal a céllal, hogy a világ egészségügyi koordinátora legyen, együttműködjön a nemzetekkel, ha szükséges pedig segítséget nyújtson. Az ENSZ szervezeteként, genfi székhellyel, 193 nemztettel együttmüködve dolgozik jelenleg. A depresszió, a mentális egészség 1992-ben került fel a WHO tevékenységi címlapjára. A mentális betegségeink ugyanis egyre nagyobb és ijesztőbb mértéket öltöttek. A depresszió és a szorongásos rendellenességek gyakori mentális zavarok, amelyek hatással vannak a munkaképességünkre és a produktív munkavégzésre - fogalmazták meg. Globálisan több mint 350 millió ember szenved depresszióban, ami a betegségek között a legmagasabb szám a világon. Több mint 260 millióan élnek szorongásos zavarokkal, sőt sok ilyen ember mindkettővel él. Egy újabb WHO által végzett tanulmány becslése szerint, a depresszió és a szorongásos zavarok a globális gazdaságnak évente 1 milliárd dollár veszteséget termelnek,  termelés kieséssel. Valamint: a lelki egészségmegromlása miatt tízszer többen lesznek öngyilkosok, mint ahogyan autóbalesetekben meghalnak szerte a világban.

worldmental006 

A világszervezet világnapi logója 

Ezen adatok mögött egyének húzódnak, az egyének körül pedig egy felelős társadalom is kell, hogy álljon. WHO megfogalmazása alapján: a mentális betegségekre irányuló figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség fontosságának hangsúlyozása a legfontosabb lépések. Ezt nyomatékosítja a WHO, 1992 óta. Október 10-ét pedig a Lelki Egészség Világnapjává nyilvánították, 2017 pedig a munkahelyi mentális egészség napja lett.

 whovilagnap003

A WHO külön erre a területre szakosodva írta meg idei ajánlását a világnap alkalmából: nemcsak a természeti katasztrófákat (árvíz, cunami, ózonlyuk, földrengés, stb.), a környezeti ártalmakat, a fertőző betegségeket kell elkerülni ahhoz, hogy megőrizhessük egészségünket. Az emberi magatartás és tevékenység következtében létrejövő egészségkárosító hatásokat is csökkenteni kell, ( a zajt, a vibrációt, az élelmezési, táplálkozási és egyéb higiénés ártalmakat) vagy az önveszélyeztető magatartásokat is.  A biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése,a lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele; a mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség ; az emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének képessége; a szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége.  Az egészséges lelkiállapot nem a véletlen műve, nemcsak elérhető, de fejleszthető is ha erre időt és energiát fordítunk - hangsúlyozzák. Mentális egészség a munkahelyen témában pedig kiemelik: felnőtt életünk során az idő nagy részét munkaidőnkre fordítjuk. A munkahelyi tapasztalatunk az egyik olyan tényező, amely meghatározza általános jólétünket. Azok a munkaadók és vezetők, akik munkahelyi kezdeményezéseket vezetnek be a mentális egészség előmozdítása és a mentális zavarok mentes alkalmazottak támogatása érdekében, nemcsak az alkalmazottak egészségét, hanem a munkahelyi termelékenységüket is javítják.

A negatív munkakörnyezet fizikai és mentális egészségügyi problémákat, az anyagok vagy az alkoholfogyasztást, a hiányzást és az elveszett termelékenységet eredményezhet. Egészségünket meghatározza makro- és mikrokörnyezetünk, a társadalom berendezkedése, szociális érzékenysége, továbbá személyi kapcsolataink és öröklött tulajdonságaink. Az egészség megőrzése egy közös, koordinált tevékenység kell hogy legyen, amelynek vonatkoznia kell államigazgatásra, a törvények alkotására is, intézményesített feladat, amely magába kell, hogy foglalja az egészségmegőrzést, az egészségnevelést is. Az ENSZ definíciója szerint, az egészség megőrzése olyan fogalom, amely: az egészséget elősegítő életmód, és az ezt ösztönző társadalmi, gazdasági, környezeti és személyes tényezők együtthatása.

Az ENSZ és a WHO részéről nincsennek tiltások, vagy külön proklamációk 2017-ben erre a napra, talán csak kifejezetten az: ne feledjünk az év többi, 364 napján ugyanezen vezérlő elvek alapján élni - és dolgozni ! 

 

Források: WHO, ENSZ  

http://www.who.int/mental_health/in_the_workplace/en/


(1 értékelés)
 

Migráció-szürreál

Rab Irén a göttingeni egyetem finnugor tanszékének lektoraként Németországban élte a magyarok megszokott, rendszeres külföldi életét az egyetem, a könyvtár, az uszoda és az általa alapított helyi „magyar klub” remekül szervezett kulturális rendezvényei között. Élte dolgos hétköznapjait és a kedves egyetemi város mindennapi életét, kerékpározott, kutyát sétáltatott, szívesen társalgott a szomszédokkal...
De egy napon hirtelen valami megváltozott, a szavak és mondatok a göttingeni polgárok szájában mintha szögletessé váltak volna ( a magyarral szemben ) és bár maradt a szokvány mosoly, mégis növekedett a távolság közte és a város lakói között. Valami nem stimmelt (es stimmt aber nicht!) a kedélyes egyetemi város és a kínjukban kerítést építő magyarok helyi képviselője, vagyis önmaga (Rab Irén) között...
Egy lebilincselő könyv, Európa változásairól, tényekkel és humorral, Rab Irén: Helyzet van című kötete

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Megjelent A Mi Otthonunk októberi száma

cimlap 2018okt 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 834 vendég böngészi

bav logo kicsi banner