Ring Magazin

Hétfô, 2017. November 20.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Életmód ÉLETMÓD WHO: maradj egész!

WHO: maradj egész!

E-mail Nyomtatás PDF

legyegeszwho01Nevess minden nap, merj beszélni a gondjaidról, fogadj el segítséget, szánj időt magadra, ne feledd: a rossz nem tart örökké és nem kell tökéletesnek lenned, elé ha csak "jó" vagy - mindezek a tanácsok a Nemzetközi Lelki Egészségnap alkalmából fogalmazódtak meg. A WHO írországi tagszervezetének közzétett tíz parancsolata ez mentális egyensúlyunk megőrzése érdekében. A WHO 1992-ben döntött úgy, hogy az év egy napján felhívja a figyelmet az év minden napjára érvényesre, a láthatatlanra: a mentális egészségre. Október 10-én középpontba állítja lelki állapotunkat.  Az egészség nem a betegség hiányja - mondja a WHO. Ennél lényegesen összetettebb a helyzet. A statisztikai adatok szerint ugyanis tízszer annyian lesznek mentális betegség következményeinek áldozatai, mint ahányan gyilkosság áldozatai és közlekedési balesetben is csak feleannyian halnak meg. Tudatosságunk növelése tehát fontos, ahogyan a jobb mentális egészség támogatására irányuló erőfeszítéseink is, nemcsak a természeti katasztrófákat, a környezeti ártalmakat, a fertőző betegségeket kell elkerülni ahhoz, hogy megőrizhessük egészségünket.

 

Maga a WHO, a világ egészségügyi szervezete 1948-ban alakult, azzal a céllal, hogy a világ egészségügyi koordinátora legyen, együttműködjön a nemzetekkel, ha szükséges pedig segítséget nyújtson. Az ENSZ szervezeteként, genfi székhellyel, 193 nemztettel együttmüködve dolgozik jelenleg. A depresszió, a mentális egészség 1992-ben került fel a WHO tevékenységi címlapjára. A mentális betegségeink ugyanis egyre nagyobb és ijesztőbb mértéket öltöttek. A depresszió és a szorongásos rendellenességek gyakori mentális zavarok, amelyek hatással vannak a munkaképességünkre és a produktív munkavégzésre - fogalmazták meg. Globálisan több mint 350 millió ember szenved depresszióban, ami a betegségek között a legmagasabb szám a világon. Több mint 260 millióan élnek szorongásos zavarokkal, sőt sok ilyen ember mindkettővel él. Egy újabb WHO által végzett tanulmány becslése szerint, a depresszió és a szorongásos zavarok a globális gazdaságnak évente 1 milliárd dollár veszteséget termelnek,  termelés kieséssel. Valamint: a lelki egészségmegromlása miatt tízszer többen lesznek öngyilkosok, mint ahogyan autóbalesetekben meghalnak szerte a világban.

worldmental006 

A világszervezet világnapi logója 

Ezen adatok mögött egyének húzódnak, az egyének körül pedig egy felelős társadalom is kell, hogy álljon. WHO megfogalmazása alapján: a mentális betegségekre irányuló figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség fontosságának hangsúlyozása a legfontosabb lépések. Ezt nyomatékosítja a WHO, 1992 óta. Október 10-ét pedig a Lelki Egészség Világnapjává nyilvánították, 2017 pedig a munkahelyi mentális egészség napja lett.

 whovilagnap003

A WHO külön erre a területre szakosodva írta meg idei ajánlását a világnap alkalmából: nemcsak a természeti katasztrófákat (árvíz, cunami, ózonlyuk, földrengés, stb.), a környezeti ártalmakat, a fertőző betegségeket kell elkerülni ahhoz, hogy megőrizhessük egészségünket. Az emberi magatartás és tevékenység következtében létrejövő egészségkárosító hatásokat is csökkenteni kell, ( a zajt, a vibrációt, az élelmezési, táplálkozási és egyéb higiénés ártalmakat) vagy az önveszélyeztető magatartásokat is.  A biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése,a lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele; a mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség ; az emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének képessége; a szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége.  Az egészséges lelkiállapot nem a véletlen műve, nemcsak elérhető, de fejleszthető is ha erre időt és energiát fordítunk - hangsúlyozzák. Mentális egészség a munkahelyen témában pedig kiemelik: felnőtt életünk során az idő nagy részét munkaidőnkre fordítjuk. A munkahelyi tapasztalatunk az egyik olyan tényező, amely meghatározza általános jólétünket. Azok a munkaadók és vezetők, akik munkahelyi kezdeményezéseket vezetnek be a mentális egészség előmozdítása és a mentális zavarok mentes alkalmazottak támogatása érdekében, nemcsak az alkalmazottak egészségét, hanem a munkahelyi termelékenységüket is javítják.

A negatív munkakörnyezet fizikai és mentális egészségügyi problémákat, az anyagok vagy az alkoholfogyasztást, a hiányzást és az elveszett termelékenységet eredményezhet. Egészségünket meghatározza makro- és mikrokörnyezetünk, a társadalom berendezkedése, szociális érzékenysége, továbbá személyi kapcsolataink és öröklött tulajdonságaink. Az egészség megőrzése egy közös, koordinált tevékenység kell hogy legyen, amelynek vonatkoznia kell államigazgatásra, a törvények alkotására is, intézményesített feladat, amely magába kell, hogy foglalja az egészségmegőrzést, az egészségnevelést is. Az ENSZ definíciója szerint, az egészség megőrzése olyan fogalom, amely: az egészséget elősegítő életmód, és az ezt ösztönző társadalmi, gazdasági, környezeti és személyes tényezők együtthatása.

Az ENSZ és a WHO részéről nincsennek tiltások, vagy külön proklamációk 2017-ben erre a napra, talán csak kifejezetten az: ne feledjünk az év többi, 364 napján ugyanezen vezérlő elvek alapján élni - és dolgozni ! 

 

Források: WHO, ENSZ  

http://www.who.int/mental_health/in_the_workplace/en/


(1 értékelés)
 

Egyenesen a csapból (X)

Legyen az akár egy pohár sima víz az intenzív otthoni testmozgás után, dúsan szénsavas víz a barátokkal elköltött vacsorához, vagy egy korty enyhén szénsavas víz a gyerekeknek – most fenségesen hűs és szűrt vizet engedhetünk poharunkba egyenesen a csapból, ízlésünknek megfelelően hűtve, enyhén vagy erősen szénsavasan. Az egyszerűen beszerelhető GROHE Blue Home vízszűrő rendszer tiszta felfrissülést kínál egyetlen gombnyomásra.

Nem kell többé nehéz csomagokat hazacipelni, mert „otthonunkban is fakadhat” tökéletes, tiszta ízű ivóvíz, ami a család és vendégek számára egyaránt élvezetet nyújt. Ám a GROHE Blue Home vizének kiváló íze csak egy a rendszer által nyújtott rengeteg előny közül.

A teljes cikk itt olvasható!

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Csokoládé

A csokoládé - szenvedély. Szenvedély fogyasztani. Szenvedély készíteni. Szenvedély árulni is. Pelle Csilla szenvedélyből és szenvedéllyel nyitotta meg kis üzletét 14 évvel ezelőtt Szentendrén, a belvárosban. Az Édeni Édességek Boltja, ahol mindenből árad a csokiillat és a harmónia, 2017-ben másodszor nyerte el az Év üzlete rangos díjat. Gratulálunk! A tulajdonos legújabb büszkeségei a most érkezett, világhírűvé lett MAGYAR csokoládék (képeinken)

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 841 vendég böngészi

logo negyzetes goourmet