Close

A terror hatásai

terrorolondonfot

Különbséget kell tenni a terrorcselekmények gazdaságra, pénzpiacra gyakorolt rövid és a hosszú távú hatásai között – mondta Pesuth Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatok igazgatója.

Rámutatott arra, hogy a terrorizmusnak a turizmusra és a védelmi kiadásokra van nagy hatása, szerinte a hosszú távra érdemes koncentrálni, ami összefügg a bizalommal.
Pesuth Tamás felidézte, hogy a szeptember 11-i terrortámadás hosszú évekre meghatározta az Amerikai Egyesült Államok gazdaságát, válaszlépésként háború is indult, amely miatt emelkedett a katonai kiadás a költségvetésben, és az amerikai államadósság jelentősen növekedett. Kifejtette, hogy a turizmus áldozatul eshet azokban az országokban, ahol a terrortámadás gyakorisága emelkedik. Kérdés, hogy ilyen esetekben az adott ország gazdaságpolitikája hogyan tudja visszanyerni a szertefoszlott bizalmat – tette hozzá.
Példaként említette Spanyolországot, ahol a turizmusnak meghatározó szerepe van, ezért a gazdaságpolitikai irányításnak olyan lépéseket kell tennie, amivel a fogyasztókat meg tudja győzni, arról, érdemes az országba menni.
Elmondta, hogy a magyar védelmi kiadások, hasonlóan a többi európai uniós és NATO-tagállamhoz, a kötelezettségvállalások miatt emelkedni fognak, a magyar turizmus pedig felértékelődhet, mert a régió biztonságos utazási célpontnak minősül.

unioterror2017

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top