Ring Magazin

Vasárnap, 2019. Március 24.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Külföld Donald Trump üdvözölte a három amerikai fogoly phenjani szabadonbocsátását

Donald Trump üdvözölte a három amerikai fogoly phenjani szabadonbocsátását

E-mail Nyomtatás PDF

Donald Trump amerikai elnök szerdán üdvözölte a három amerikai fogoly phenjani szabadonbocsátását.

Az elnök Twitter-bejegyzésben erősítette meg, hogy Mike Pompeo külügyminiszter a repülőgépen hazafelé tart Észak-Koreából a három volt amerikai fogollyal. "Úgy tűnik, jó egészségben vannak" - írta bejegyzésében az amerikai elnök, aki a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel várható csúcstalálkozójára utalva azt is megerősítette: a találkozó időpontja és helyszíne is megvan.
Az amerikai diplomácia irányítója kedden érkezett - előre be nem jelentett látogatásra - Phenjanba, hogy egyeztessen a Donald Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető várható csúcstalálkozójának részleteiről. Trump az iráni atomalku bejelentésekor, kedden délután közölte a látogatás tényét, mikor Pompeo már úton volt Észak-Koreába, de újságírói kérdésre sem fejtette ki, hogy várható-e a foglyok szabadon bocsátása. "Nemsokára meglátjuk" - fogalmazott.
Az egyik szabadon bocsátott amerikai fogoly, Tony Kim családja közleményben köszönte meg Donald Trumpnak, hogy elérte mindhárom fogoly szabadon bocsátását.
A három, koreai származású amerikai férfi egyikét, Kim Dong Chul lelkipásztort 2015-ben tartóztatták le és ítélték tízévi kényszermunkára állítólagos kémkedés vádjával. A másik két amerikait, Kim Hak Song keresztény misszionáriust, aki kísérleti farmot szeretett volna beindítani a phenjani műegyetemen, és Tony Kimet, aki szintén a phenjani műegyetemen dolgozott, tavaly ítélték börtönbüntetésre "ellenséges cselekedetekkel" és "kémkedéssel" vádolva meg őket. Sajtóinformációk szerint a három férfit nemrégiben kórházba szállították, s ebből elemzők már arra következtettek, hogy várható szabadon bocsátásuk.
Az Egyesült Államokban a várható csúcstalálkozó előtt, Phenjan részéről megnyilvánuló jóakarat jeleként tekintenek a három amerikai állampolgár szabadon bocsátására. A Fehér Ház közleményben erősítette meg ezt.
James Mattis védelmi miniszter Washingtonban - a szabadon bocsátás híre után - egy szenátusi bizottsági meghallgatáson közölte: van ok az optimizmusra, hogy az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó gyümölcsöző lesz.
Mike Pence amerikai alelnök ugyanakkor közleményben szögezte le: Washington mindaddig fenntartja a nyomást Észak-Koreára, amíg a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése be nem fejeződik.
Mike Pompeo külügyminiszter a repülőgépen vele utazó újságíróknak megismételte, hogy Washington addig nem oldja fel a szankciókat, amíg Phenjan véglegesen fel nem számolja nukleáris és rakétaprogramját.

Járai Judit / MTI

Fotó: bbc.com


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk márciusi száma

amiocimlap 2019marc 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 110 vendég böngészi

bav logo kicsi banner