Close

Biztonság az alapoktól

A színes és példamutató magazinokat lapozva más világba csöppen az ember: egyrészt fantasztikusan berendezett otthonokat mutatnak meg, másrészt olyan országokba, lakásokba is elvisznek, ahová sosem juthatnánk el, de így „a kulcslyukon keresztül” mégis beláthatunk. Egy lakás ugyanis mindig többet árul el a személyről, a társadalomról, mint amennyit az építész megtervez: ő csak a téglákat képes formába álmodni, az épület lelke a lakó. Vajon bekerülhetek-e egy ilyen újságba én magam is? Sokak fejében ez a kérdés motoszkál, miközben a fotelben kényelmesen elhelyezkedve felcsapják a borítót.


Ennek tükrében hogyan éltük át 2010-et, és mi vár ránk?

Sokan veszítették el az otthonukat az elmúlt évben, gondoljunk csak az ár- és belvízre, a vörösiszapról nem is szólva. A biztosító egy-egy lakást, otthont vagy tárgyat, amelyhez erős érzelmi szálak fűzik a tulajdonosát, csak akkor ismer meg, ha kár keletkezett benne. Az emocionális oldal sokkal nagyobb érték az emberek szemében, mint a tárgyak fizikai értéke. A biztosító feladata az egyensúly megtalálása: a tárgyak anyagi értékét egyszerű felbecsülni, az emocionális érték viszont felbecsülhetetlen, éppen ezért megtéríthetetlen. Egy betörés során például nem az fáj a leginkább, hogy valaki elvitt valamit, hanem hogy elveszett az otthon biztonsága. Pedig ez a rossz élmény elkerülhető: biztonságos zárrendszerrel, riasztóval, kulcsra zárható ablakkilincsekkel, biztonsági üveggel a betörés esélye minimálisra csökken. És ha jobban belegondolunk, ez a biztosító érdeke is.

A biztosítónak tehát nemcsak rehabilitációs szerepe van, a legfontosabb szerepnek a prevenciónak kellene lennie.

És ezt már a ház építésekor el kell kezdeni! Nem mindegy például, hogy milyen cserép kerül a ház tetejére, hiszen a rossz tetőt az első komoly vihar elviheti. Ha hosszú távon biztonságban szeretnénk élni, olyan építési technikára van szükség (gondos tervezés, szigetelés, jó nyílászáró stb.), amelynek köszönhetően a gáz- és a villanyszámlát 10-20-30 év múlva is fizetni tudjuk. Az energiatakarékos építkezés, a megfelelő építőanyagok használata, a környezet védelme ugyanakkor biztosítói érdek is.

 

A teljes cikk az A Mi Otthonunk magazin 2011/2-es számában olvasható.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top