Ring Magazin

Vasárnap, 2020. Február 23.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány Informatika A brit GCHQ törvényesen töri fel számítógépeinket

A brit GCHQ törvényesen töri fel számítógépeinket

E-mail Nyomtatás PDF

legalistores
Az Edward Snowden által folyamatosan csepegtetett kiszivárogtatások között kiemelt hangsúlyt kapott a globális szinten évek folytatott lehallgatás, amelynek részeként az egyes szolgálatok a személyi számítógépeket is feltörik, hogy hozzájussanak az azokon tárolt adatokhoz. Egy bírósági ügyben megkérdőjelezték ennek törvényességét, amelyet azonban a testület elutasított.

Az Egyesült Királyságban az ezredfordulón megalapított, a kormányzattól független, a lehallgatásokkal kapcsolatos ügyekben illetékes Investigatory Powers Tribunal (IPT) a szintén szigetországi Privacy International által kezdeményezett ügyben három meghallgatásra is sort kerített még december elején. A most közzétett anyagban viszont arról olvashatunk, hogy elutasították az emberi jogi szervezet keresetét, mivel a testület szerint a GCHQ tevékenysége nem sért törvényt - mi több, megfelelő egyensúlyt találtak a biztonság és a személyi jogok védelme iránti igények és az erre vonatkozó praktikák között.

A GCHQ az ügyben elismerte, hogy a biztonság fokozása érdekében számítógépeket törnek fel, mégpedig nemcsak az Egyesült Királyságban, de világszerte. Ennek során a billentyűzethasználatot naplózó szoftvert, a mikrofont és a kamerákat távolról aktiváló programokat, valamint különböző kártevőket is felhasználnak, amit a másik oldal egyszerűen az állam által támogatott hackelésnek minősít. A bíróság szerint itt minden törvényt betartanak, miközben a kormány (Investigatory Powers Bill néven) éppen most készül a jogosultságok alapos kibővítésére, ennek kapcsán pedig felmerül a visszamenőleges törvényalkotás gyanúja.

A kormányzat persze örül a döntésnek, szerintük az informatikai hálózatok felhasználása kulcsfontosságú a biztonság fokozásában, a döntés pedig ismét igazolta az aggályok megalapozatlanságát.

sg.hu


(32 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amiocimlap 202002 resize 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 107 vendég böngészi

bav logo kicsi banner