A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven idén tizenegyedik alkalommal meghirdette a Szent István napi Kenyérversenyt. Az első körben ötvenhat termék nevezett három kategóriában, a selejtezőn ötfős szakmai zsűri értékelte a termékeket. A zsűrizés során az ítészek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának megfelelően vizsgálták a kenyereket, különös tekintettel a minőségi jegyekre, a héjazat, a bélzet, az illat, íz és aroma vonatkozásában.
A megmérettetés elsődleges célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő, minőségi termékekkel gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. A másik szempont a magyar pékek ötletgazdagságának bemutatása.
A második körös nyilvános eseményen az öttagú szakmai zsűri két résztvevővel bővült. Az ítészek a rendezvényen huszonöt terméket kóstoltak végig két óra leforgása alatt.
A győztes termékekkel a nagyközönség augusztus 19-21. között találkozhat a Magyar Ízek Utcája rendezvényen, aminek az idei mottója a gabona. A látogatók betekintést nyernek a különböző búzafajták világába, izgalmas hazai lisztekkel találkozhatnak az itthon működő malmok kínálataiból.
Három kategóriában lehetett versenyezni a Kenyérversenyre:
A Szent István napi Kenyér kategória verseny kenyerei:
· Gulyás Kenyér
· Pásztor Kenyér
· Mangalicazsíros kovászos Kenyér
· Szent Istváni Matyó Vekni
· Durum Kovászos Kenyér
· Ünnepi Cipócska
· Egyházi Kenyér
· Kerepes Szíve
· Szabolcsi Kovászos
Az Innovatív kategória verseny kenyerei:
· Római Carrot Kenyér
· Burgonyás-lenmagos Áldás
· Kukoricás-magvas Vekni
· Rusztikus Halászlé kísérő Kenyér
· Kendermagos alakor
· Ringló Cipó
· Erdei Munkás Kenyér
· Kriszti Levendulás Kenyere
· Batátás Kenyér
A Sétáló Sütemény versenytermékei:
· Zabos-szilvás Papucs
· Fahéjas Croffin
· Kelbimbós Forgó
· Körtés Fonat
· Túrós-barackos Szelet
· Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs
· Epres fonat)
A verseny első és legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő alapélelmiszerünk. A Szent István napi kenyér alapfeltétele volt, hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint készüljön lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag hazai, természetes alapanyagok felhasználásával. Ebben a versenyszámban a kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri. Az első helyezést elért Szent István napi Kenyeret augusztus elején, az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján, a Parlamentben mutatják be.
A második kategóriában az Innovációs fejlesztések kapnak figyelmet – ez a versenyszám igen népszerű a versenyzők körében – nem mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.
A harmadik versenyszám ebben az évben újdonságnak számít. A Sétálós Süteményeknél alapkritérium a leveles tészta volt, a kialakítás során ügyelni kellett arra, hogy a termék kézzelfogható és séta közben is kényelmesen fogyasztható legyen.
A kategória győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl pénzjutalomban is részesülnek.
A pékségek, akik részt vesznek a kenyérversenyen megteremtik maguknak a lehetőséget, hogy termékeiket népszerűsítsék, új fogyasztói körrel bővüljenek, hiszen ez egy remek lehetőség arra, hogy az Ízek Utcája rendezvényen személyesen is találkozzanak a fogyasztókkal.
Forrás: Magyar Pékszövetség