Close

Népes közönség a magyar programokon

Kövesdi István, az MTI különtudósítója jelenti:
Népes közönség előtt zajlottak a Göteborgi Könyvvásár magyar vonatkozású pénteki beszélgetései, könyvbemutatói és egyéb programjai.
    
Délelőtt a szakmai látogatók vehettek részt a könyvvásáron, melynek kapuit 14 órakor nyitották meg a nagyközönség előtt, de már reggeltől folyamatosan zajlottak magyar szerzők részvételével az író-olvasó találkozók, a nagyszámú közönség pedig gyakran kérdezett is – mondta el az MTI-nek pénteken a magyar részvételt szervező Balassi Intézet főigazgatója.
    
Hammerstein Judit sikeresnek értékelte a magyar vonatkozású szemináriumokat is. Délelőtt az 1956-os forradalomról kérdezett magyar írókat Klas-Göran Karlsson történész; a beszélgetésen szó esett arról, hogy milyen hatással van 1956 és az akkori emigráció a magyar irodalomra.
    
Az ekkor Svédországba menekültek között van Thinsz Géza, aki aztán a svéd-magyar irodalmi kapcsolatok egyik motorjává vált. Tomas Tranströmerrel is ő ismertette meg a magyar irodalmat, így a Nobel-díjas svéd író, költő számos magyar szerző műveit ültette át anyanyelvérehívta fel a figyelmet.
    
Hammerstein Judit hozzátette, a Balassi Intézet bemutatta az emigrációs magyar irodalom egyik legfontosabb művét, Domonkos István Kormányeltörésben című versét, melyet tizenkét nyelvre – köztük svédre – lefordítva most külön kötetben adtak ki, előtte pedig többek között Jókai Anna mutatta be Kubinyi Anna albumát, Thomas Copper pedig Kertész Imréről szóló esszékötetét.
    
Izgalmas vita alakult ki délután a magyar médianyilvánosságról Oplatka András, Babarczy Eszter és Adam Cwejman részvételével rendezett beszélgetésen – mondta el a főigazgató, hozzátéve: nagyon sokan látogatják a magyar standot – többen konkrét már köteteket keresve -, és jól fogynak a magyar könyvek is.
    
A Balassi Intézet a vásár területén rendezett kiállítást az 1945-ben meggyilkolt Kinszki Imre fotóiból, melyeket Hammerstein Judit elmondása szerint szeretnének a szélesebb közönséggel megismertetni, mert Kinszkiről jelenleg "méltánytalanul kevesen" tudnak, noha a 20. századi fotóművészet legjobbjai közé tartozik.
    
Külső helyszínen adott koncertet csütörtökön a Budapest Bár, péntek este pedig két filmvetítésre kerül sor: a Kertész Imre művéből készült, Sorstalanság című filmet és a Szabadság, szerelem című 1956-os filmet ismerheti meg a göteborgi közönség.
    
Hammerstein Judit felidézte, hogy a csütörtöki megnyitó óta a magyar politikát bíráló, váratlan akcióknak nincsen további hullámverése: Masha Gessen beszédéről egyébként – egyes híradásokkal szemben – sem ő maga, sem Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára nem "viharzott ki", utóbbi többek között azért, mert jelen sem volt – fűzte hozzá.
    
A négy-öt svéd civil által a magyar stand megnyitója közben felmutatott transzparensek miatt pedig sokkal több svéd látogató érezte úgy, hogy elnézést kell kérnie – mondta a Balassi Intézet főigazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top