Close

Kék vércsék a Magyar Zene Házában!

A kék vércse nagyon furcsa madár. A legtöbb sólyomfélétől eltérően telepesen költ, egész évben – még a vonulás során is – rendkívül szociális, az éjszakákat gyülekezőhelyeken tölti. Hazánkban legfeljebb néhány ezer példányt számlál egy-egy ilyen őszi gyülekező, de a közelmúltban magyar kutatók egy eldugott angolai kisváros mellett elképesztő felfedezést tettek.   

A National Geographic és számos hazai cég, civil szervezett segítette azt a 2023 márciusában lezajlott utat, amikor kutatók és filmesek közösen Angolába utaztak, hogy megörökítsék ezt a madárvilágban is rendkívül ritka jelenséget. „Amerre néztünk, mindenhol kék vércsék borították az eget. Ezres, tízezres csapatokban gyülekeztek. Katartikus élmény volt” – mondta dr. Palatitz Péter, az MME kékvércse-védelmi koordinátora a felfedezést követően.

Szeretnénk, ha minél több ember élhetné át ezt az egyedülálló természeti jelenséget, ezért a Magyar Zene Házával közreműködve különleges vetítéseket szerveztünk. Június 5-től két hétig (majd szeptembertől újra) egy különleges térben, a Zene Háza Hangdómjában láthatóak a világ legnagyobb ragadozómadár-gyülekezőhelyén készült egyedülálló, a teljes látóteret betöltő, 360 fokban kivetített felvételek – tette hozzá.
A premier vetítést megelőző megnyitó ünnepségen beszédet mondott Őexcellenciája José Filipe angolai nagykövet, Dr. Nagy István agrárminiszter nevében Schmidt András osztályvezető, és ifj. Vitray Tamás, a National Geographic főszerkesztője.  

A FALCOPOLIS filmeket és a bevezető előadást tartalmazó 45 perces műsor felejthetetlen élményt nyújt a természet szépségei iránt fogékony látogatóknak.  
Vetítési időpontok és jegyek: https://zenehaza.hu/esemeny/hangdom-vetitesek#dome-024-a-kek-vercse-10-1 
Háttéranyag: 
https://mme.hu/magyar-expedicio-indul-kek-vercsek-afrikai-fovarosaba 
https://mme.hu/sikerrel-zarult-az-angolai-kekvercse-expedicio 
https://youtu.be/DjMb2MNMnlw?feature=shared 
www.falcoproject.eu
Az eseményt támogatja:  MME, BirdLife International, Magyar Zene Háza 
Expedíció magyar tagjai:  Borbáth Péter / Fehérvári Péter Dr. / Lehel Olivér / Novák László / Palatitz Péter Dr. / Pálfi Szabolcs / Solt Szabolcs / Stiller Ákos  

Shares
scroll to top