Close

Még mindig alacsony a pénzügyi válság kockázata a feltörekvő térségben

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
Londoni pénzügyi elemzők szerint az elmúlt hetek elsősorban Kínából kiinduló piaci felfordulása ellenére még mindig alacsony a rendszerszintű pénzügyi válság kockázata a feltörekvő gazdaságok zömében, bár Kína most már a veszélyzónában jár.
    
A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői csütörtökön ismertetett új helyzetértékelésükben közölték, hogy a cég által kidolgozott, 28 feltörekvő gazdaságra kiszámolt átlagos kockázatjelző (Capital Economics Risks Indicator, CERI) jelenleg 4,6.
    
A több összetevőből álló modell nullától 10-ig terjedő skálán méri a válságkockázatot. A Capital Economics elemzői hangsúlyozzák, hogy az utóbbi húsz évben egyetlen olyan felzárkózó gazdaság sem élt át pénzügyi válságot, amelynek CERI-indexe 5,0 alatt volt, és az új felmérésbe bevont gazdaságok zömében, köztük Magyarországon e szint alatt jár a mutató.
    
A részvényés devizapiaci reálárfolyamok ingadozása, a magánszektor hitelellátása, a külkereskedelmi egyenleg és a rövid lejáratú külső adósságállomány figyelembevételével összeállított CERI-index a három közép-európai EU-gazdaság közül Magyarországon és Lengyelországban 3,5, Csehországban 3.
    
A vizsgált mezőnyön belül Venezuelában a legnagyobb a pénzügyi válság kockázata: itt a CERI-mutató jelenleg 10, vagyis a lehetséges legmagasabb, elsősorban a romló kereskedelmi mérleg és "a monumentális mértékben túlértékelt" helyi valuta miatt. A Capital Economics elemzői szerint Venezuelában a gazdaság válságos helyzete már a következő hónapokban szuverén törlesztési csőddel fenyeget.
    
A második leginkább válságveszélyes helyen e mezőnyön belül Kína áll, 8-hoz közelítő kockázati mutatóval. A Capital Economics szakértői szerint ebben tükröződik egyebek mellett az irányadó sanghaji kompozit tőzsdeindex csaknem 40 százalékos nyári zuhanása, amely a kínai részvényárfolyamok korábbi robbanásszerű erősödését követte.
    
A ház elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy KínábanVenezuelával ellentétbenvárhatóan sikerül kordában tartani a pénzügyi válság terjedését, mivel a részvénytulajdonosok köre korlátozott, és a bankszektor feletti szigorú kormányzati ellenőrzés révén elkerülhető a hitelpiac összeroppanása.
    
Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor a kínai gazdaságban zajló folyamatok most már az egész világgazdaságra visszahúzó erővel hatnak.
    
Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays őszi globális előrejelzésében, az eddigi aktivitási adatok alapján jelentősen rontotta a kínai gazdaság idei és jövő évi teljesítményére adott becslését: a ház 2015-re 6,6 százalékos, 2016-ra már csak 6 százalékos növekedéssel számol Kínában. Ez 0,2, illetve 0,6 százalékponttal gyengített prognózis a Barclays előző negyedévi globális előrejelzésénél.
    
A kínai hazai össztermék (GDP) tavaly 7,3 százalékkal nőtt.
    
A Barclays londoni elemzői ezzel összefüggésben 0,2, illetve 0,3 százalékponttal 3,1, illetve 3,4 százalékra rontották az idei és a jövő évi világgazdasági növekedésre adott előrejelzésüket, annak ellenére is, hogy az amerikai gazdaság idei bővülésére szóló prognózisukat 0,2 százalékponttal javították, a jövő évit pedig nem módosították. A ház mindkét évre 2,5 százalékos GDP-növekedést vár az Egyesült Államokban.
    
A ház szerint a kínai gazdaság nominális értelemben számolva kisebb ugyan, mint az amerikai, viszont nyitottabb, és így nagyobb arányban járul hozzá a világgazdaság növekedéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top