Close

A két világháború közötti magyar kultúráról és társadalomról tartottak konferenciát szombaton Kaposváron a Horthy Miklós Alapítvány szervezésében.

A két világháború közötti magyar kultúráról és társadalomról tartottak konferenciát szombaton Kaposváron a Horthy Miklós Alapítvány szervezésében.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával megrendezett esemény fővédnöke a mintegy 300 résztvevő előtt mondott beszédében a két világháború közötti időszakról szólva kiemelte: "egyre inkább tisztul az a korszak". Horthy Miklós kormányzó szerepét elemezve pedig azt hangsúlyozta: szembe kell nézni a tényekkel
    
"Aki úgy mond ítéletet cselekvő, döntéshozó történelmi személyiségekről, hogy figyelmen kívül hagyja a körülményeket, annak reménye sem lehet arra, hogy reális vagy legalább méltányos ítéletet alkosson" – szögezte le Lezsák Sándor.
    
A politikus hosszúra nyújtott Horthy-ellenes kampányról beszélt, amelynek véleménye szerint "karmesterei" is vannak. Ők rendre tudatosan torzítják a történelmi tényeket, és ugyanilyen tudatossággal igyekeznek sárba döngölni azokat a történelmi személyiségeket, akik alkottak valamit a maguk korában, és akiket ők diktátornak bélyegeznek, anélkül, hogy mérlegelnék a lehetőségeket és korlátokat, amelyek között politikai, kormányzati döntéseket kellett hoznifogalmazott.       
    
Lezsák Sándor méltatta, hogy Horthy Miklós kormányzóként vállalta a rendteremtő szerepét és felelősségét, neki köszönhetőenpolitikusok, civil és egyházi közösségek segítségévelsikerült új életre kelteni a megcsonkított Magyarországot. "Lehet támadni Horthyt a németekkel való szövetségért, de ugyan milyen eszközökkel védekezhetett volna a megcsonkított, katonailag is megbénított kis Magyarország a német hadigépezettel szemben?" – vetette fel a  kérdést.
    
 Szavai szerint a történészek dolga és felelőssége, hogy tisztázzák "a Horthyról alkotott, évtizedeken át torzított képet". Rámutatott: "a politikusok, közéleti emberek dolga is megbecsülni és vállalnimindenféle támadása ellenére – a Horthy-korszakból és a kormányzó államférfiúi tulajdonságaiból mindazt, ami józan ésszel és méltányossággal vállalható". 
    
A rendezvény díszvendége, ifj. Horthy István, a néhai kormányzó, Horthy Miklós unokája köszöntőjében felidézte, hogy négy és fél évtized külföldi tartózkodás után 1989-ben jött először haza Magyarországra, majd 1993-ben kísérte haza nagyszülei hamvait Kenderesre, végső nyughelyükre.
    
Elmondása szerint ekkor tapasztalta, hogy Magyarországon "történelmi lövészárkok által elválasztva élünk (…), ez a megosztottság áthatja a mindennapjainkat, a magyarországi politikai folyamatokat, és akadályozza, hogy bármit közösen tegyünk a jobb jövőért". 
    
Ezek a konfliktusok, bár látszólag ideológiák mentén zajlanak, érzése szerint valójában traumák, amelyeket sok-sok generáción átörökített családi történetek tartanak életben. Amikor ezek az értelmezések ideológiai köntöst öltenek, az egymással való párbeszéd még nehezebbé válikjelentette ki ifj. Horthy István.
    
"Sajnos vannak olyanok is, akik politikai előny szempontjából az ilyen konfliktusokat inkább táplálni, mint megoldani igyekeznek" – mutatott , és arra figyelmeztetett: "a konfliktusokat táplálni veszélyes üzem". Azokban a társadalmakban, ahol a történelmi traumák mély megosztottsághoz vezettek, és ezeket nem oldották fel egy generáció élete során, ott a következő nemzedékekörökségkéntújabb és újabb erőszakhullámoktól szenvednek
    
Ifj. Horthy István meggyőződésének adott hangot, hogy "az első lépés az ilyen konfliktusnak a feloldására a történelemtudás", az, hogy mindenki tudja, hogy valójában mi történt. Hasznosnak nevezte a vitát is, de csak abban az esetben, ha egymást meghallgatják a felek.
    
A mostani konferencia is egy lépéssel közelebb visz a társadalmi lövészárkok felszámolása feléjegyezte meg.
    
Az esemény résztvevői a tanácskozás előtt ünnepi szentmisén vettek részt, majd megkoszorúzták a vitézi emléktáblát
    
Az egész napos konferencián három szekcióban a korszak meghatározó, sorsfordító eseményeiről, kultúrpolitikájáról, Horthy István és Horthy Istvánné munkásságáról történészek tartanak előadást
    
A rendezvényt este a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház Kié ez az ország? című előadása zárja a Szivárvány Kultúrpalotában.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top