Close

Farkas Antal Jama fotókiállítása

Az Artphoto Galériában Farkas Antal Jama (1960–2012), Balogh Rudolf-díjas (2002) fotográfus életművéből nyílik válogatott kiállítás. Megtekinthető 2014. november 7-étől 2014. december 5-éig, hétfőn, szerdán és pénteken 15–19, szombaton 11–14 óráig. Helyszín: 1111 Budapest, Bartók Béla út 30.

A kiállításon a világszínvonalon alkotó, azonban hazánkban alig ismert fotóművész munkásságáról kaphatunk áttekintést. A galéria ezzel a tárlattal szeretné a közönség minél szélesebb rétegével megismertetni és a figyelem középpontjába állítani Jama egyéni szín- és formavilágát, különleges látásmódját és félreismerhetetlen művészi technikáját.

Jama alkotásai hangsúlyosan fotográfiák, azonban nem a valóság ellesett és halhatatlanná tett, jellegzetes vagy történetmesélő pillanatképei, hanem előre megálmodott, meglátott, majd megalkotott és részletesen kimunkált vizuális kalandok színes dián történt rögzítései.

Munkásságában végig követte a XIX. század vége és a XX. század nagy izmusait. Az 1870-es években felfedezett és gyorsan mindenki számára hozzáférhetővé vált fotótechnika a festészet szerepének újragondolását követelte meg. Ezt követően már elsősorban nem a valóság hű reprodukálása, hanem a vizualitás újraértelmezése lett a festészet és festőművészek fő feladata. Viharos gyorsasággal jelentek meg a különféle „izmusok”, jelesül az impresszionizmus,expresszionizmus, kubizmus, szürrealizmus; modern és posztmodern, konstruktivizmus és az ,,el-kell-magyaráznizmus”, napjaink konceptuális fősodráig.

Jama újraértelmezte és újraalkotta a világ képzőművészetének számos meghatározó alkotását. Az ihletők listáján Cézanne, Picasso, Modigliani, Van Gogh, Albers, Matisse és még sokan mások szerepelnek. A képi megjelenítés egyedisége mégis leginkább Csontváry művészetének máig megismételhetetlen egyediségével rokonítható.

A kiállított eredeti alkotások az Artphoto Galériában megvásárolhatók, és az azokról készített számozott nyomatok megrendelhetők. Az művek megtekinthetők és megrendelhetők az internetes galériában is:
www.artphoto.hu

Az Artphoto Galéria internetes fotóművészeti galériaként 2001 óta működik. 2013 ősze óta jelen van a budapesti kiállítótermek sorában is. Alapvető célkitűzése, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse és ismertesse el a művészi fotográfiát mint rangos képzőművészeti alkotást, műtárgyat.

További információk:
contact@artphoto.hu
Telefon: +36 20 444 8159+36 20 444 8159.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top