Close

Budapesti Universiade: még csak a költségeket vizsgálják

Nem tűnik túl határozottnak a 2019-es Universiade-pályázat kormányzati támogatása. A főváros és a kormány is csak elvi támogató nyilatkozatot adott, a szükséges sportlétesítmények zöme hiányzik Budapesten.

A fővárosi önkormányzat egyelőre csupán elvi támogatásáról biztosította a 2019-es nyári Universiade megrendezésére pályázó Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséget. A nyilatkozatot – Tarlós István külföldi útja miatt – György István főpolgármester-helyettes írta alá, de hangsúlyozottan csak elvi hozzájárulásról van szó.

Ez nem is lehetne másként. Bármiféle anyagi szerepvállaláshoz előbb meg kellene szerezni a Fővárosi Közgyűlés támogatását. Márpedig ilyen tartalmú előterjesztés még nem került a képviselők elé. Bár a kormánypárti többségű testület megnyerése nem jelent különösebb nehézséget a városvezetésnek, mivel gyakorlatilag minden előterjesztést megszavaznak, ami a Fidesz-frakció támogatását élvezi. Csakhogy a sportot máskor lelkesen támogató kormány – információink szerint – ezúttal inkább csak beleegyezett a pályázaton való indulásba.

A lelkesedés hiányára utal, hogy a kabinet is csupán elvi támogató nyilatkozatot adott ki. Simicskó István sportállamtitkár érdeklődésünkre tegnap azt mondta, a kormány egy munkacsoport felállításáról határozott annak érdekében, hogy megvizsgálja az Universiade anyagi, technikai, személyi, infrastrukturális szükségletét. A munkacsoportba a közigazgatási, a nemzetgazdasági tárca, a sportállamtitkárság, valamint a nemzeti sportközpontok delegáltak képviselőt.

Arra, hogy a pályázatot a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség már beadta, Simicskó István azt mondta: erről természetesen tud, de meg kell vizsgálni a költségvonzatot is. Az államtitkár megemlítette a már folyamatban lévő beruházásokat és a rekonstrukciókat. Szerinte a munkacsoportnak azt kell megvizsgálnia, hogy elegendőek-e ezek a létesítmények a versenyek lebonyolítására, vagy kell új sportlétesítményeket is létrehozni. Ráadásul szükség van a külföldi sportolók elszállásolására, azaz „olimpiai falura” is – mondta kérdésünkre az államtitkár.

Valóban, a 170 országból érkező csaknem tízezer ifjú sportolónak már az elszállásolása is komoly feladvány. Azt már információink szerint a pályázati bizottság sem tagadta, hogy egy egész „falut” kell építeni a résztvevőknek, bár ők kollégium-, illetve szociálisbérlakás-építéssel oldanák ezt meg. A legfogósabb kérdés a Simicskó által is említett sportlétesítmények ügye, amelyekből egyelőre legfeljebb a focistadionokról állíthatjuk biztosan, hogy meglesznek. De még a szövetség által kötelezően előírt tizenhárom sportág versenyeinek megrendezéséhez is jóval több csarnokra lenne szükség a meglévőnél.

Ráadásul a meglévő sportlétesítmények közül több – például a Papp László Sportaréna, illetve a Syma – is magánkézben van. A bérleti díjat pedig valakinek ki kellene fizetni. Csupán összehasonlításul: a városvezetés az idén 60 millió forinttal támogatta a Budapesten megrendezett világversenyeket. Ám ennél sokkal többet aligha szívesen áldozna erre. Márpedig az Universiade megrendezésének költségei ennek sokszorosára rúgnak. Ám erről egyelőre szó sem esik. A felkészülésről, a kiadásokról, a sportesemény hatásairól szóló komplex tanulmányok ugyanis még nem készültek el, sőt, hevenyészett számítások is alig-alig akadnak. A fővárosban legalábbis még nem foglalkoztak a kérdéssel.

Majd talán a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség októberben esedékes budapesti látogatása után. A pályázatokat elbíráló testület ugyanis a november 9-re ígért pályázati eredményhirdetés előtt végigjárja a kandidált városokat, így Budapest mellett Bakut és Brazíliavárost. A Fővárosi Közgyűlés így legkorábban az október végi ülésén foglalkozhat a kérdéssel. De az is lehetséges, hogy az érdemi előterjesztést csak az eredményhirdetést követő tárgyalások lefolytatása után terjesztik be a közgyűlés elé.

Ezeken az egyeztetéseken derül ki ugyanis, hogy milyen arányban osztják meg a bevételeket a szövetség és a rendező között. Itt döntenek a média- és marketingjogok kiadásáról is. Mindezek pedig jelentősen befolyásolják a várható költségeket. Ezt követően határozható meg pontosan, hogy mennyi hozzájárulást kérnek a kormánytól, illetve Budapest önkormányzatától. A főváros ennek, illetve a pénzügyi helyzetének tükrében dönt a támogatásról. A képet árnyalja a jövő évi választás, illetve az a tény, hogy a városvezetés egy főként a 2019-es költségvetést érintő projektre vállalna elköteleződést, amelynek teljesülése a következő választások utáni ciklusra esne.

forrás: nol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top