Close

Ahol a tudomány és kultúra összeér: Zipernowsky Ház

Néhány éve döntött arról Budapest XI. kerületének önkormányzata, hogy egy merőben új kezdeményezéssel kívánja megújítani frekventált közterületeit. Az Újbuda Kulturális Városközpont elnevezést viselő városfejlesztési program több kulturális, közösségi és kereskedelmi funkcióval felvértezett vállalkozásnak és civil szervezetnek segített az indulásban. Ennek keretében nyílik meg június 24-én az evopro csoport Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza.
Gyakran puffogtatott frázis, hogy a kultúra már nem divatos, illetve ha mégis az, akkor megfizethetetlen. Ha pedig ez sem akadály, akkor napjaink közösségi portálokon edződött ifjainak szájából gyakran hangzik el az „unalmas” kifejezés, amikor egy kiállítás ellen érvelnek. Való igaz, nehéz elérni egy technokrata fiatal ingerküszöbét.

Azonban van egy cég Budapesten, melynek vezetősége úgy döntött, megpróbálja ledönteni azokat a falakat, melyeket sokan mesterségesen építettek maguk köré, esetleg nem volt lehetőségük szélesebb perspektívából kémlelni a világot. Az evopro csoport egy teljesen újszerű megközelítést alkalmazva szeretné megismertetni a gyermekekkel a természettudományok és a kultúra szépségeit.

A gyermekek számára fontos, hogy korán felkeltsék érdeklődésüket az érdemtelenül mellőzött természettudományok iránt, hiszen amellett, hogy komplett iparágak épülnek ezen diszciplínákra, egy későbbi pályaválasztás esetén sem jelentenek haszontalan ismereteket. Azonban jövőt teremteni csak a múlt megismerésével lehet. Hiszen a legjobb mérnökök sem robotprogramozással kezdték tanulmányaikat.

Az evopro csoport szellemisége, munkavállalóink értékrendje igazodik a hajdani fényében már kevésbé tündöklő régi magyar erényekhez: a becsület, a tisztelet, a tisztesség, a műveltség és a tudás fogalmához. Éppen ezért elkötelezettek az új nemzedék vizuális és természettudományi képzésének felkarolását illetően, a minőség, a jó ízlés, a sikeresség és az elérhetőség jegyében.

A cég hosszú távú társadalmi felelősségvállalási stratégiájának megtestesülése a Zipernowsky Ház, Újbuda jelenleg formálódó Kulturális Városközpontjában, a Bartók Béla út 33. szám alatt.

Az épület alsó szintje egymástól jól elkülönített, ugyanakkor párhuzamosan futó mérnöki és művészeti kiállításnak ad helyet. A felső szinten általános és középiskolások számára egy kémia- és fizika labor helyezkedik el, ami lehetőséget biztosít interaktív kísérletek elvégzésére, a természettudományok rejtelmes világának felfedezésére. Az óvodásokat mesedélutánok, kedves színpadi művek várják, emellett nyugdíjas és kismama programok is lesznek a későbbiekben.
Talán érdemes kivenni az okostelefont a gyerek kezéből egy délután erejéig és elvinni egy olyan helyre, ahol testközelből szemlélheti meg, hogyan nézett ki egy rádió, vagy egy fényképezőgép; mondjuk ötven évvel ezelőtt, amikor még nem egy mobilalkalmazás volt a sok közül. Ha pedig már ott van, talán rácsodálkozik, hogy a social network üzenőfalain túl is „posztolnak” megtekintésre érdemes képeket: olyan igaziakat, fekete-fehéreket, bekeretezve, csak úgy, a falra akasztva…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top