Close

XVIII. Ars Sacra Fesztivál

Szeptember 13-án, az ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a térség legnagyobb szakrális művészeteket felvonultató ingyenes rendezvénysorozata,melynek fővédnökei Nagy Zsuzsanna asszony, a köztársasági elnök felesége, valamint Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek.

Az Ars Sacra fesztivál immár 18 éve hirdeti, hogy a kultúraemberi életünk egyik fontos forrása, amely képes felmutatni a hit, a remény és a szeretet üzenetét minden korosztály számára. A kezdeményezéséhez a kezdetektől fogva számos település, felekezet, intézmény, művész csatlakozott országhatáron innen és túl. Ezt a sokszínűséget ragadja meg versében Reményik Sándor: “A Szépség egy – Isten nevében”.

Idén is közel 400 program várja az érdeklődőket országszerte. A fesztivál előadásokon, kiállításokon, koncerteken, szakrális sétákon keresztül hívja meg az embereket egy olyan útra, mely kulturális kincseink forrásait kutatja. A fesztivál színes programjai így nem csak művészeti gyöngyszemeket kínálnak, hanem örökérvényű igazságokat és üzeneteket is közvetítenek az érdeklődők számára. Ezeket az üzeneteket pedig nem kisebb művészek, mint – többek között – Petrás Mária, Bogányi Gergely, Klukon Edit és Ránki Dezső, a Korossy Vonósnégyes, Csalog Benedek, a Szent Efrém Férfikar, Virágh András Gábor, Berecz András, a Jazzation vagy a Gemma Énekegyüttes “adják át” az Ars Sacra látogatóinak.

A vidéki helyszínek közül idén is kiemelkedik Miskolc, ahol a II. Miskolci Ars Sacra fesztivál keretében több, mint 40 összművészeti program kerül megrendezésre. Ugyancsak számos programot szerveznek Vácott, ahol több felekezet készül érdekes kiállításokkal, koncertekkel, előadásokkal. Esztergomban építészeti konferencia is színesíti a kínálatot, illetve Mosonmagyaróváron és Pécsett is közel 10 program várja az érdeklődőket.
Az országhatárokat átlépve idén is lesznek programok Kolozsváron, Nagyváradon, Alsódobokon, Naszvadon, Somorján valamint Bécsben. A határon túli programok közül kiemelkedik a Nagyszebeni Ars Sacra Fesztivál,
ahol a hét minden napjára, a városban élő felekezetek csatlakozásával, különleges programokkal készülnek.

A fesztivál keretében immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre ez az ökumenikus koncertsorozat. A 2018-ban alakult, számos díjjal büszkélkedő Korossy vonósnégyes a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, a Szent Athanáz kórus, a Liszt-díjas Bubnó Tamás vezetésével a Deák-téri evangélikus templomban, a Tutti Cantabile Énekegyüttes a Budapesti Istenszülő Oltalma görögkatolikus templomban, a barokk zenét játszó Capella Esterházy kamaraegyüttes pedig a Kálvin téri református templomban lép fel.

A fesztivál a Nyitott Templomok Napjával indul, melynek keretében a templomok tárt kapukkal; programokkal és zarándoklatokkal várja az útkeresőket, és a megerősödésre vágyókat. Idén kiemelt szerepet kap Budapesten 7 templom, ahol mindenki számára aktuális kérdéskörre keresik a választ. Hol van Isten életünk különböző területein; a bajban, a válásban, a gyereknevelésben, a társadalmi egyenlőtlenségekben és még számos területen. Az érdekes előadások mellett egyéb művészeti programokkal is várják a betérőket a Pasaréti és Pesti ferences templomokban, a Budai Szent Imre templomban, a Belvárosi Szent Annatemplomban, az Egyetemi templomban, a Bakáts-téri Assisi Szent Ferenc templomban és a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban.
A programok részletei megtalálhatóak az Ars Sacra honlapján.

Shares
scroll to top