Close

Új gép érkezik a RepTárba – és piknik repülők árnyékában

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum félszáznál nagyobb gyűjteményébe egy új, aviatikai relikvia érkezik. A gyűjtemény új tagja a magyar Lloyd C.I hadirepülőgép, mely kiváló teljesítményeivel történelmi becsüvé vált. A kétfedelű (biplán építésű) repülőgép a magyar repüléstörténet egyik legértékesebb darabja. Az első Magyarországon gyártott hadirepülőgép, amely 1914 májusában készült a Magyar Lloyd-gyár aszódi telepén. A repülőgép unikalitását fokozza, hogy prototípusról van szó, s az első világháború időszakából ez az egyetlen fennmaradt, eredeti fődarabokat tartalmazó repülőgép a magyarországi közgyűjteményekben.

A géphez fűződő világrekordok nemzetközi szinten is nyilvántartott és elismert ritkasággá teszik. 1914 júniusában a gép Bier Henrik vezérigazgató vezetésével az asperni nemzetközi repülőversenyen több magassági világrekordot ért el.
Magassági rekord egy utassal, 6171 méter.
Magassági rekord két utassal 5400 méter.

E sikert követően a repülőgépet a Császári és Királyi Hadsereg átvette és a háború kitörése után nyomban a déli hadszíntére vezényelte. A gép két esztendőn keresztül felderítéseken kívül bombákkal és drótnélküli távíró berendezéssel ellátva, mint hadirepülőgép működött.
Hányszor voltak a bátor hadipilótáink a legnagyobb életveszélynek kitéve? Ezt a törzsön és a szárnyakon látható számtalan ellenséges lövéstől eredő találatok mutatják.
Kétévi hűséges szolgálat után a repülőgép a Magyar Lloyd gyárhoz került vissza. Az igazgatóság a repülőgépet 1917-ben a Magyar Királyi Közlekedésügyi múzeumnak ajánlotta fel. Az első Hadirepülőgép Kiállításon már erősen hiányos állapotban került bemutatásra (motor, hűtő, légcsavar, futókerék gumik hiányoztak). E „légi veteránt”, mely úgy ipari, mint sport és haditechnikai szempontból Magyarország részére történelmi beccsel bír. Különleges figyelmet érdemel ez az első ipari körülmények között előállított repülőgép, a magyar repülőgépipar legjelentősebb alkotása.
Az elmúlt évtizedek alatt a repülőgépet többször felújították. Jelenlegi formáját 1997 áprilisában kapta meg. 2015 óta egy raktárban várta, hogy újra kiállításra kerüljön. Idén augusztus 31-től a RepTárban csodálhatják meg a látogatók ezt a repüléstörténeti kuriózumot.

A RepTár Piknik részletes programkavalkádja:

A RepTár 8. születésnapja alkalmából további családi és szakmai program várja az érdeklődőket.
A Darumadár adta fantasztikus, repülés élményét, ebben az évben is mindenki díjmentesen élheti át. Madártávlatból, több tíz méteres magasságból csodálható meg a RepTár és környéke.
A múzeum élménypontjain átélhetik a repülés élményét: MiG-29 szimulátor, a Pilótapont, 3D karika és a megújult 4D mozi. A legújabb VR szemüvegekben (Meta Quest 3 típusú) vetítenek le kisfilmeket. Az egyikben egy Airbus AH-145M típusú helikopterrel ismerhetjük meg Szolnokot a fedélzeten Dr. Bali Tamás ezredes, dandárparancsnok és Dajka Attila őrnagy a MH Kiss József 86. Helikopterdandár pilótái. A másikban egy műrepülő kötelék bemutatója látható az egyik pilóta szemszögéből Gdynió felett. Ezen a napon olyan helikopterek ajtaja is kinyílik, amelyekbe csak ritka alkalmakkor engednek betekintést, valamint a MiG-29 vadászgép pilótafülkéjét is újra megnyitják.
Vendég lesz ezen a napon, Körömi József alezredes, az Égi huszárok egykori pilótája. Az „Égi huszárok” kötelék, azaz a „Hungarian Sky Hussars”, 1991-ben alakult meg. A magyar repüléstörténet fontos momentumává váltak. Az első taszári nemzetközi repülőnapon mutatkoztak be. 1992-ben mutatták be a magyar légierő első különleges, sárga festésű gépét az ikonikus „CÁPETI” névre keresztelt MiG-21 bisz-t. Sok-sok év eltelt azóta, de a legendás történetek felelevenednek Cápeti mellett.
Díjmentes tárlatvezetések indulnak 11:30 és 15:00 órakor. Ejtőernyős múzeumpedagógiai foglalkozások kezdődnek a Hangár földszintjén 13:00 és 14:00 órakor, melyek térítésmentesek.

Idén a RepTár fogadóépülete, azaz az Indóház 177. éves, így Budapest – Nyugati pályaudvarról a MÁV Rail Tours Nosztalgiagőzös érkezik a RepTár melletti vágányra, élén a 424 009-es gőzmozdonnyal.
Érkeznek a Katonai Toborzók, az udvaron távirányítós tank felvonulás lesz többször a nap folyamán, valamint repülős csillámtetoválás készül a gyermeksarokban kicsiknek és nagyoknak. A RepTár rejtvény kitöltésével barangolja be a múzeum 6 hektáros területét és nyerjen családi belépőjegyet! A gyerekeket lézerfegyver csata, óriás kocka puzzle és darts várja! A Vagonszínpadon gyermek előadások tekinthetők meg.

A rendezvény a RepTárba megváltott belépőjeggyel látogatható 10:00 órától 18:00 óráig. További információk: www.reptar.hu

Shares
scroll to top