Close

Befejeződött a Crowne Plaza Budapest teljes felújítása

Május 24-én ünnepség keretében adták át a Váci úton található Crowne Plaza Budapestet. A szálloda tavaly nyár óta úgynevezett soft opening üzemmódban működött, mostanra azonban a teljes ingatlanfejlesztést – köztük a báltermet, 11 kisebb rendezvénytermet, a Club Lounge teret, a fitness termet, és az emeleti Cult éttermet is – befejezte a tulajdonos Gránit Pólus.

A megnyitó egyik ünnepélyes mozzanata volt, amikor Domokos Gábor, a Gömböc feltalálójaként világhírűvé vált magyar kutató átadta a Crowne Plaza Budapestnek saját Gömböcét. “Fontosnak tartjuk, hogy a Budapestre érkező nemzetközi vendégek a világhírű magyar tudományos eredményekkel találkozzanak, ezért ennek az egyik szimbólumát, a Gömböcöt állítottuk ki a hotelben” – mondta el Maurice Janssen igazgató.
A hotel története a 90-es évek végéhez nyúlik vissza. 1999-ben épült meg a Westend, melynek tervei a hazai építészet egyik legismertebb alakja, Finta József Kossuth-, kétszeres Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima díjas magyar építész irodájához a Finta és Társai Építész Stúdióhoz fűződnek. Félévvel később nyílt meg az épület oldalában a szálloda ifj.Peschka Alfréd, a stúdió vezető tervezőjének tervei alapján. 20 évvel a nyitás után a tulajdonos Gránit Pólus úgy döntött, hogy az építészeti alkotást a 21. századi utazók igényei szerint újítja fel, és megbízta ezzel a lengyel Tremend építészirodát.

A belsőépítészeti koncepcióban a tervezők az ‘utazás szépségéből’, a környék vibráló, nyüzsgő életéből, valamint a magyar borászatok hagyományából inspirálódtak. A tervek készítése során alapvetés volt, hogy az óriási ablakokkal és teraszokkal rendelkező, nyílt terekkel, zöldtetőkkel és a város nyüzsgő életével körülvett épület belső terének textúriái és színei szoros kapcsolatban állnak majd a kinti környezettel. A lobby és a földszinti Axis Café & Lounge tere élénk, színekben gazdag és eklektikus, mely sok részletében reflektál a Nyugati pályaudvar 19. századi építészetére, melyet August W. De Serres és a párizsi Eiffel iroda munkatársai jegyeznek. Nemcsak szálláshelyet, hanem találkozóhelyet terveztünk, mely egyszerre közlekedési, gasztronómiai és kulturális csomópont, valamint konferencia helyszín” – mondta el Magda Boule, a Tremend építész-projektvezetője.

Cult étterem – fotó Jancsó Gergely

Az első emeleti Cult étterem, a folyosók és a szobák színpalettája megnyugtató, természetes színvilágot jelenít meg – vörös terrakotta, bézs, zöldes árnyalatok idézik meg a Budapest környéki kertek hangulatát. A Cult étterem, mely texturált vakolattal, fával, sötétzöld kárpit felületekkel és drapp színű elemekkel tűnik ki, páratlan kilátást kínál a környék műemlék épületeire.
A szállodai szobák és közösségi terek kialakítása a világ több mint 400 pontján hotelt üzemeltető Crowne Plaza víziójában a munka és a szabadidő harmóniáját szolgálja. A budapesti ingatlanban három különböző zónával – munka, pihenés és alvás – rendelkező WorkLife szobákat alakítottak ki, mely lehetővé teszi a vendégek számára, hogy optimalizálják a teret mind a munka, mind a pihenés szempontjából. A szobák tervezői speciális anyagokat és olyan design megoldásokat alkalmaztak, amelyek javítják az akusztikát, a sötétséget és az alvás élményét. A szálloda közösségi tereinek gyűjtőneve Plaza Workspace, melyekre mind jellemző, hogy a hatékony munkavégzés mellett a pihenést is támogatják, így a vendégek flexibilisen válthatnak munka és a kikapcsolódás között. Ezek a terek magukban foglalnak egy co-working zónát, étel- és italfogyasztási lehetőségekkel, a beszélgetésre alkalmas helyeket és a technológiai támogatással, melyet más co-working létesítményekkel ellentétben a helyiek és a szálloda vendégei ingyenesen használhatnak.
A renováció során a tervezők környezeti szempontokat is figyelembe vettek, megtartva, felújítva minden olyan elemet a korábbi enteriőrből, mely újrahasznosítható volt.

Domokos Gábor és a Gömböc – fotó: Oravecz István

A hotelbe bekerült a magyar tudományos szenzáció, a Gömböc. A világ leghíresebb geometriai formái közé tartozik a Gömböc, melyet két magyar, Domokos Gábor és Várkonyi Péter talált fel. A tudományos szenzáció az első olyan ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van és bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza. A Gömböc megtalálható a világ legkülönlegesebb pontjain, legutóbb az erős magyar matematikai gyökerekkel rendelkező Stanford Egyetemen avattak Gömböcöt, de van Gömböc az oxfordi egyetem matematika tudományi központjában, a Cambridge Egyetem Tudománytörténeti Múzeumában, a Princeton Egyetem matematika tanszékén is, sőt a brit királyi család rezidenciáján is. Karikó Katalinnak is van saját Gömböce, sőt a Gömböc formáját használják az MIT kutatói a lenyelhető mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez. A kapszulaként való alkalmazásról nemrég publikált cikket a Mathematical Intelligencer, a világ egyik vezető matematikai folyóirata. A Gömböcökről egy világtérkép is készült, melyre most a Crowne Plaza Budapest is felkerül, amely egy különleges 180 mm-es csúcskategóriás plexi kivitelt tudhat magáénak.
A gyerekekre és a matematika oktatásra gondolva, a feltalálók kifejlesztették a Gömböc megfizethető árú változatát is, melyet meg lehet vásárolni a szállodában. Az eladásokból származó bevétel lehetővé teszi azt is, hogy Gömböcöt adományozzanak a magyar iskoláknak. Abban, hogy az adományok a lehető legjobb helyre kerüljenek a szálloda az egyik legnépszerűbb gyerekeknek szóló matematikai programmal, a Medve Matekkal működik együtt. “Szeretnénk hozzájárulni a feltalálók azon víziójához, hogy Magyarországon minden iskolában legyen Gömböc”- mondta el Maurice Janssen igazgató.

Shares
scroll to top