Close

5 tipp, hogyan csökkentsük a bennünk levő feszültséget járvány és háború alatt

Napjaink aktuálpolitikai és járványügyi helyzete aggodalommal és feszültséggel tölt el mindannyiunkat. Ennek mértéke természetesen személyenként változó. Valaki vastag bőrt növeszt (vagy növesztett) és könnyebben átvészeli ezt az időszakot. Vannak azonban, akiknek komoly lelki és szellemi megterhelést jelent az ilyen hírek befogadása. Ez a cikk nekik igyekszik segíteni néhány egyszerűbb tanáccsal.

  1. Szánjunk kijelölt időt a hírek tanulmányozására!

Az orosz-ukrán háború kirobbanásakor több napon keresztül folyamatosan követtem az eseményeket. Gyakorlatilag munkaidőben is legalább óránként figyeltem az újonnan megjelenő cikkeket a témában. Ez lelkileg rendkívül kimerítő volt, szorongást, s annak az érzését erősítette bennem, hogy a kontroll kicsúszik a kezemből. Barátokkal, munkatársakkal beszélgetve azt tapasztaltam, hogy ezzel az vívódással nem voltam egyedül.
Ezért érdemes a rendszeres olvasás és öngyötrés helyett előre megszabott, kijelölt időpontot szánni az érdeklődésünk középpontjában álló, ugyanakkor stresszt okozó téma tanulmányozására, legyen az akár a háború, akár a Covid, vagy bármely a jövőben felmerülő, aggasztó probléma. Például este munka vagy tanulás után fél órát kijelölni erre, vagy éppen egy-egy órát hétvégén.

2. Őrizzük meg testi és szellemi frissességünket!

A Covid, majd az azt követő/átfedő háború híre folyamatos szorongást okoz az emberek jelentős részénél. Ezt olyan feszültségoldó módszerekkel is tudjuk csökkenteni, melyeket kevésbé stresszes időszakban is érdemes folytatnunk: futás a szabadban, testedzés otthon vagy a konditeremben, forró fürdő a kádban. Vagy épp meditációval, imával, kinek-kinek személyes beállítottsága szerint. A sport kiemelten fontos a jelenlegi helyzetben, ezzel kapcsolatban önmotivációra érdemes jó gyakorlatokat kérni edzőktől, vagy egyéb szakemberektől.

3. Foglalkozzunk aktuális céljainkkal, hobbijainkkal!

Hisz az élet nem állhat meg. Lakásfelújítás, fizetésemelés, vagy épp egy érdekes könyv elolvasása? Bármely célunk van, annak elérésére számtalan eszköz áll rendelkezésre, például SMART goal-okat tűzhetünk ki magunk számára, vagyis specifikus, mérhető, elérhető, reális és időhöz kötött célokat.

Ne felejtsük el a hobbijainkat sem, töltsünk legalább napi 10 percet valami olyan tevékenységgel, amit régóta csak halogatunk, pedig boldogsággal tölt el. Kapcsolódva az előző ponthoz, ezek szintén nem csak kritikus helyzetekben hathatnak üdítően, de hasznunkra válik a hétköznapokban is: egy kreatív hobbi, sport, projekt, rendszeres tevékenység, ami leköt, amin jár az agyunk, jót tesz a saját egészségünknek és közben hasznosan töltjük az időt. Ebben feltöltődünk, majd így másokat is tudunk motiválni, segíteni, ha szükséges.

4. Maradjunk szociálisak!

Hisz a barátokkal való rendszeres kapcsolattartás nem csak kikapcsolódást, jó beszélgetéseket és kiváló sörözéseket nyújthat, de segíthet abban is, hogy több véleményt és szempontot halljunk akár ezekről a nehéz témákról is, ezáltal szofisztikáltabb képet kaphatunk a valóságról. Persze épp egy járvány alatt a személyes találkozásra kevesebb lehetőség van, de pótmegoldásnak még mindig ott van a virtuális tér.

5. Komolyabb szorongás esetén érdemes pszichológushoz fordulni

Hisz mindenre lehet szakembert találni. Ha elromlik a csap, vízszerelőt hívunk, ha lakást akarunk venni, a hiteltanácsadóval érdemes konzultálni, a mentális egészségünk megőrzésére pedig a pszichológusok állnak rendelkezésünkre. Ha az ember rászánja magát, közvetlenül a szorongás témakörével is fel lehet keresni egy pszichológust, vagy akár a személyes kapcsolatok visszaépítésére is kérhetünk eszközöket.

Írta: Varga Zita, Pető Márton, Habib Dániel

Képek forrása:
Varga Zita https://linktr.ee/zizudraws
https://pixabay.com/

Shares
scroll to top