Close

Kutatók figyelmeztetnek: a kihalás fenyegeti Dél-Amerikában a tapírokat

A Neotropical Biology and Conservation folyóiratban megjelent tanulmány arra figyelmeztet, hogy a kihalás veszélye fenyegeti Dél-Amerikában a tapírokat.

A tapírok Dél-Amerika legnagyobb szárazföldi emlősei, amelyek akár 250 kilogrammot is nyomhatnak. Most a kihalás fenyegeti őket. A probléma oka, hogy az állatok nem találnak párt.
A dél-amerikai tapírok egykor Dél-Amerika atlanti-óceáni erdeinek nagy részét benépesítették. Ma azonban a régió legnagyobb szárazföldi emlősét a kihalás fenyegeti. Brazíliában, Paraguayban és Argentínában eredeti élőhelyüknek már csak 1,78 százaléka ad otthont a tapíroknak – állapítja meg egy tanulmány, amely a “Neotropical Biology and Conservation” című tudományos folyóiratban jelent meg.
A múltban a 250 kilogrammot is elérő növényevő állatokat elsősorban a vadászat és az erdőirtás fenyegette. A legnagyobb veszélyt most az alacsony szaporulat jelenti.
A tanulmány szerzői a tapírok számát 48 területen 2665 és 15 992 közöttire becsülik. Az élőhelyek azonban gyakran annyira elszigeteltek, hogy az állatok nem találnak társat a párzáshoz. Csak 3-14 populáció lesz életképes demográfiai és genetikai szempontból a következő 100 évben – olvasható a kutatási dokumentumban.
A tapírok lassan szaporodnak: a nőstények 13 hónapig vemhesek, és egyszerre csak egy kölyköt hoznak világra. Két szülés között gyakran akár három év is eltelik.
“Szimulációink azt mutatják, hogy kis populációkban évente egy állat elvesztése gyorsan egy helyi populáció kihalásához vezethet” – magyarázta a tanulmány társszerzője, Patrícia Medici.

nau.ch

(Nyitókép: kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a tapírok kihalhatnak Dél-Amerikában (archív kép). Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa-Zentralbild/dpa)

Shares
scroll to top