Close

Vulkánkitörés fenyegeti a rózsaszín leguánokat

A Galápagos-szigetek egyikén, Isabela szigetén már csak 211 rózsaszín leguán él. Most a szigeten ismét kitört egy vulkán, a hegy lejtőit lávafolyamok borítják. A kitörés ritka állatokat is veszélyeztethet.

A Galápagos-szigetek egyikén hét éven belül másodszor tört ki egy vulkán, amely egy kihalással fenyegetett gyíkfajnak ad otthont. Ezt a Galápagos Nemzeti Park igazgatósága jelentette be a Twitteren. A rózsaszín leguánok Isabela szigetén, a Wolf-vulkán lejtőin élnek, egy tavaly augusztusi számlálás szerint már csak 211 példány maradt belőlük.
Az ecuadori fővárosban, Quitóban működő Geofizikai Intézet szerint a vulkán 3,8 kilométer magas gáz- és hamufelhőt lövellt ki. Déli és délkeleti lejtőit lávafolyások borították. Egyelőre még nyitott kérdés, hogy a szigeten élő leguánok és más állatok közvetlen veszélyben vannak-e a kitörés miatt. A terület ad otthont a rózsaszín leguánok jól tanulmányozott, sárgás színű rokonainak, valamint a híres galápagosi óriásteknősöknek is.
Az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetek a világon egyedülállóan változatos növény- és állatvilággal rendelkeznek, amely 1978 óta az UNESCO Világörökség része. A csendes-óceáni elszigetelt szigetcsoport ad otthont a világon a legtöbb endemikus fajnak – vagyis olyan fajoknak, amelyek csak ott fordulnak elő. Charles Darwin szintén a szigeteken 1835-ben végzett megfigyeléseire alapozta evolúciós elméletét.
A Wolf-vulkán utoljára 2015-ben tört ki, 33 éves nyugalmi időszak után, és ez nem volt hatással a helyi élővilágra. A rózsaszín leguánok kizárólag a vulkán 25 négyzetkilométeres területén élnek. Először 1986-ban fedezték fel őket, és 2009-ben írták le őket a galápagosi szárazföldi leguánoktól különálló fajként.

n-tv.de

(Nyitókép: a rózsaszín leguánokból már csak 211 példány maradt Isabela szigetén. Fotó: picture alliance / Edinson Cardenas Salcedo/Parque Nacional Galápagos/dpa)

Shares
scroll to top