Close

Közszolgálat német módra

A nyelvet nem ismerik, a forrás mindig a balliberális oldal, a fizetett megmondóemberek és a hasznos idióták.

A német közszolgálati rádió, a Deutschlandfunk szinte mindennap módszeresen félreinformálja hallgatóit. A december 22-i „Europa heute” adásában a magyar ellenzéki pártok nagy összeborulásáról tudósítottak. A hír közreadása még nem lenne félreinformálás, hiszen tény, hogy a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd bejelentette, hogy 2022-ben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és közös listával indulnak.

Az ördög a részletekben rejlik. Már a címadással rögtön manipulálnak: „Mindenki Orbán ellen”, amire a hallgató azonnal felkapja a fejét, és már hallja is az éteren át, hogy halleluja, aláírva a magyar ellenzéki megállapodás! Itt az igazi karácsonyi ajándék a híveknek, az igazi magyar demokratáknak, vissza fogják adni nekik az elrabolt szabadságot és jólétet. Sorolják is a megállapodás részleteit. Német fülnek jól hangzik, hogy a zöldek, a szocialisták, a liberálisok, a polgárjogi Momentum és a jelzők nélkül jobboldali Jobbik összeszövetkezett Orbán autoriter kormányzása ellen. Hiszen a németek annyi mindent hallottak már a jobboldali populista, diktátorhajlamú magyar miniszterelnökről! Nem is értik, hogy a brüsszeli állandó dorgálások és ítéletek ellenére hogyan lehet népszerű a saját hazájában? Persze ha azt mantrázzák a fülükbe, hogy Orbán a sajtószabadságot mennyire korlátozza, akkor érthetővé válik az egész: a szabad média hangja, amilyen Németországban van, nem éri el a magyar választópolgárokat.

Ehhez képest az ATV nevű magánadóról bejátsszák az (egyszázalékos) zöldképviselőt, akinek a nevét csak azért tudom megfejteni, mert a kettős keresztnevéről felismerhető. „Kerecs úr” elmondja, mekkora óriási felelősséget vállaltak magukra az ellenzéki pártok, mert mindent, amit a megállapodás tartalmaz, azt teljesíteni is akarják. Mármint helyreállítani a független igazságszolgáltatást és a sajtószabadságot, véget vetni a szervezett korrupciónak és új alkotmányt szerkeszteni. Olyan programot akarnak, ami az országot jó irányba tereli. Tóth Bertalan (háromszázalékos) szocialista elnök a bizalomról beszél, ami az egymástól távoli értékrendet képviselő pártok között a hosszú tárgyalások során kifejlődött. A német polgár csettint, a kizökkent magyar világot az ellenzéki összefogás a helyére billenti majd, visszaáll a nyugalom, a rend, Orbánt leváltják, és a veszélyes jobboldal eltűnik a magyar politikai palettáról. Nem gondol arra, amit idehaza az ellenzéki szavazók nagy része is próbál folyamatosan hessegetni a tudatából, hogy atyaisten, mit akarnak ezek a pártok lenyomni a torkunkon? A szerkesztő nem megy bele a részletekbe. Meg sem említi az ötletgazda listavezető Demokratikus Koalíciót, vagy az is lehet, hogy őket nevezi liberálisoknak. Nem említi a párt vezérét sem, mert a Gyurcsány nevet végképp nem tudná kiejteni. Nem mondja el hallgatóinak, vagy tán nem is tudja, mekkora a „nagy” ellenzéki pártok támogatottsága Magyarországon, hogy a pártok fele egyenként nem érné el a parlamenti küszöböt. Nem mondja el, hogy a célkitűzé­seik irreálisak, az alkotmánymódosításhoz kétharmad kell, nálunk a bíróságokról is az Alaptörvény rendelkezik, és az igazságszolgáltatási rendszer Magyarországon függetlenebb, mint Németországban. Helyette próbálja elmagyarázni az Orbán-Fidesz legújabb galádságát, a választási törvény módosítását. Szegény nagyon nem érti, miről van szó, nem ismeri a választási rendszert, ami nem lenne baj, hiszen a magyarok zöme sem érti. De akkor miért beszél róla?

Zárszóként a Medián közvélemény-kutatási adataival ismertetnek meg, miszerint az összefogás máris megelőzte a Fideszt. Nem tudom, ehhez mit szólnak például a Kutyák, mert őket is a szivárványosokhoz számolják.

A független és pártatlan tájékoztatásra felesküdött német közszolgálati média így tájékoztatja hallgatóit a magyarországi viszonyokról. A nyelvet nem ismerik, a forrás mindig a balliberális oldal, a fizetett megmondóemberek és a hasznos idióták. Most Balogh Éva a saját Hungarian Spectrumától, valamint két mikropárt autentikus vezetője. Ők akarnak kétharmaddal választást nyerni 2022-ben. Hogy a magyar polgár, netán a másik fél mit gondol erről, és mit mond róla a magyar közszolgálati média? Ugyan már!

Olyan ez az egész, mintha Németországot a magyarok az AfD szemüvegén keresztül látnák. És persze szidnánk mindennap a párt szerint a szabadságjogokat módszeresen leépítő Merkel-kormányt.

Rab Irén
(A szerző történész)

Forrás: Magyar Hírlap

Shares
scroll to top