Close

Az EP még a járvány idején is kettős mércét alkalmazva támadja Magyarországot

epintezkedeseimagyarorszaggal

A koronavírus-járvány idején az európai összefogás és az egységes cselekvés helyett ismét Magyarországot támadja az Európai Parlament (EP) – mondta az igazságügyi miniszter az MTI-nek pénteken. Varga Judit szerint az EP által pénteken elfogadott állásfoglalás Magyarországgal kapcsolatban valótlan megállapításokat tartalmaz.

A miniszter a koronavírus-járvány elleni küzdelemre irányuló összehangolt fellépésről szóló európai parlamenti állásfoglalás kapcsán azt mondta, az EP-nek ahelyett, hogy hamis állítások alapján támadja a magyar jogállamiságot és ismét a 7. cikkely szerinti eljárást sürgeti az Európai Bizottságnál, inkább a járvány elleni védekezésre kellene összpontosítania.
Varga Judit szerint alaptalanok az alapvető jogok biztosítását megkérdőjelező vádak, mert a magyar koronavírus-törvény minden tekintetben megfelel a jogállamiság kritériumainak. Hozzátette: „vannak más európai országok, akik a mienknél jóval kisebb mozgásteret adtak saját nemzeti parlamentjeiknek a kormány intézkedéseinek felügyeletére”.
A politikus megerősítette: Magyarországon a koronavírus-törvény a veszélyhelyzet végéig van hatályban, és csak olyan veszélyhelyzeti rendeletek meghozatalára ad lehetőséget a kormánynak, amelyek összefüggésben vannak a járvány elhárításával. „Ráadásul az Országgyűlés bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazást, így tehát az EP valótlanul állítja azt, hogy Magyarországon határozatlan időre hirdették ki a veszélyhelyzetet” – jegyezte meg.
Az igazságügyi miniszter kiemelte: Brüsszelben a világjárvány idején sem mondtak le a kettős mérce alkalmazásáról Magyarországgal szemben. „Olyan valótlan állítások alapján ítélnek el minket, minthogy nálunk a kormány gyengíti az Országgyűlés rendkívüli felügyeletét, holott az Országgyűlés a megszokott rendje szerint továbbra is ülésezik” – szögezte le.
Hozzátette: mindezt az az EP mondja, „amelynek működése az elmúlt napokban a káoszhoz állt a legközelebb”. „Akik egész nap az EU egységéről beszélnek, azok ismét megtettek mindent azért, hogy még a világjárvány elleni fellépésben se lehessen egységet létrehozni” – fogalmazott.
Varga Judit megjegyezte: szomorú, hogy világjárvány idején „egyes politikai erőknek arra van idejük, hogy a Magyarországgal szembeni rágalomhadjárataikat folytassák”. „Aki nem tud segíteni, az ne is akadályozzon minket” – kérte Varga Judit.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top