Close

Kultúrházak éjjel-nappal

Február 14-16. között ismét a művelődési házakra irányul a figyelem az immár tizennegyedik Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat kapcsán. Az eseménysorozatnak idén három kiemelt helyszíne van – Budafok, Soltvadkert és Patak. A programok a Minden nap értéket teremtünk mottó jegyében 400 helyszínen zajlanak, és valamennyi szomszédos ország is bekapcsolódik.

Szükség van a hagyományokra, a kultúrára és legfőképpen a közösségeinkre, amelyek megtartó erőt, felemelő hitet és bátorságot adnak minden nap – hangsúlyozta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár Budapesten, a Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat megnyitóján a Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központban..
„A valahová tartozás kerül előtérbe a Kultúrházak éjjel-nappal hétvégéjén is, négyszáz helyszín több mint ezer programján. Az eseménysorozatot tizennegyedik alkalommal szervezték meg, tavaly több mint százezer ember vett rajta részt” – tette hozzá az államtitkár a pénteki nap kiemelt helyszínén, Szombaton Soltvadkert, vasárnap a Nógrád megyei Patak község kerül fókuszba, és nyolc határon túli településen is várják az érdeklődőket.
Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, mint az eseménysorozat fő támogatója, a megnyitón kiemelte: a kultúrházak, művelődési intézmények egyik legfontosabb ereje, hogy olyan közösségteremtő helyszínek, ahol a kistelepüléseken is mindenki találhat értékes, minőségi programokat, amelyeket közösen tölthetnek el.


Novák Péter zenész, színész, az esemény védnöke Halmos Bélát idézve kiemelte: ha valami hiteles, abból hagyomány tud teremtődni, mert ami hiteles, az értékes.
Bordás István főszervező, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke arról szólt, hogy Magyarországon mintegy 2500 művelődési ház, faluház, közösségi ház működik, emellett további 3200 civil és egyházi szervezet foglalkozik közművelődéssel. Ezekben több mint 4500 szakember dolgozik és további ötezer ember segíti a mindennapi munkát.


Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kultúrházak éjjel-nappal pénteki megnyitó napjának házigazdája, a XXII. kerület a főváros bornegyede és szeretnék, ha a pezsgő- és borkultúra mellett az egyéb kulturális értékeikről is megismerhetnék őket.
A megnyitón fellépett Budai Ilona Kossuth-díjas előadóművész, Simkó-Várnagy Mihály csellóművész és a Kis Nádasdy Tánccsoport.
A Magyar Népművelők Egyesülete által tizennégy éve útjára indított eseménysorozat célja, hogy minél többen részesei legyenek a közművelődési intézmények által nyújtott kulturális sokszínűségnek. A programsorozat jelmondata „Mindennap értéket adunk”, idén is arra hívja fel a figyelmet, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt.


A több mint ezer program – mások mellett koncertek, táncházak, kiállítások, kézműves foglalkozások – közül a www.kulturhazak.hu oldalon lehet válogatni.

Bognár Mária 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top