Close

Magyar Természet Napja 2019

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország kezdeményezésére idén már 5. alkalommal ünnepeljük a Magyar Természet Napját.

A három szervezet 2014 végén aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítsék a hazai természetvédelem helyzetét. Céljuk az volt, hogy megalapítsák a Magyar Természet Napját és ezzel ráirányítsák a figyelmet a hazai természeti értékeink, valamint erőforrásaink fontosságára. A kezdeményezéshez számos szervezet és közel 15 000 ember csatlakozott, így 2015-ben létrehozták a dedikált napot.
Ezzel a páratlan társadalmi összefogással bebizonyosodott, hogy a magyarok elkötelezetten és őszinte ragaszkodással állnak ki természeti értékeink és erőforrásaink védelme mellett.
A Magyar Természet Napja május 22-e lett, amikor globálisan a Biodiverzitás Világnapját ünnepeljük. A jeles napot idén immár ötödször ünneplik meg a kezdeményező szervezetek.
A Földön a biológiai sokféleség drasztikusan csökken. A gerinces fajok populációi 1970 óta 60 százalékkal zsugorodtak, trópusi területeken ez a 89 százalékos veszteséget is elérheti. A kétéltű fajok több mint 40%-a és a tengeri emlősök egyharmada veszélyeztetett. A korallzátonyaink felét már elveszítettük, a bolygó 1000 km-nél hosszabb 91 folyója közül már csak 21 tekinthető szabályozatlannak, és mindössze a Föld felszínének egynegyede mentesül az emberi tevékenység alól. A drámai adatokat megerősíti az ENSZ nemrégiben kiadott tudományos jelentése (IPBES), mely többek között arra is rámutat, hogy a következő időszakban akár egymillió állat- és növényfaj is kihalhat.
Mindezek alól hazánk sem mentesül. A hazai folyók természetes árterületeinek több mint 90 százaléka elpusztult, a biológiai sokféleség pedig még a természetvédelmi területek többségén is lassan, de biztosan csökken. Az agrártájakhoz kötődő, egykor kifejezetten gyakori ragadozó- és énekesmadárfajok egyedszámai zuhanórepülésbe kezdtek. Az eredményes növénytermesztéshez közvetlenül szükséges beporzó rovarok faj- és főleg egyedszámának zsugorodása pedig az élelmiszerellátást veszélyeztetheti.
Vannak azért hazánkban olyan jó példák, természetvédelmi programok is, amelyek reményre adnak okot. Az olyan, látványos fajokat érintő, sikeres védelmi programok mellett, mint például a rákosi vipera, az eurázsiai hód, a parlagi sas, a túzok, a kerecsensólyom, a kékvércse vagy a szalakóta megőrzésére irányuló programok, több, helyi sikert jelentő, komplex élőhelyvédelmi munka is történik.
A korábbiakhoz hasonlóan a szervezetek számos érdekes programot szerveznek a jeles naphoz kapcsolódóan.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület várja az érdeklődő szakembereket 2019. május 23-án Gödöllőn (Erzsébet Királyné Szálloda) a 10.00 órától kezdődő, Lehetséges küldetés? című konferenciára, amelyen a mezőgazdasági és természetvédelmi ágazat intézményi és civil szereplőivel közösen tekintik át a mezőgazdasági biodiverzitás aggasztó helyzetét és tendenciáit, elemzik a lehetséges okokat, és próbálnak válaszokat, megoldásokat találni a felmerülő kihívásokra. Május 24-26. között Gödöllőn a Nemzetközi Természetfilm Filmfesztivál keretében szemléletformáló standon játékos feladatokkal ismerkedhetnek meg a látogatók a gyakorlati madárvédelemmel és a természet kincseivel kapcsolatban.
A Magyar Természetvédők Szövetsége a Zöld Körrel közösen Debrecenben ünnepli a Magyar Természet Napját A mogyorós pele nyomában természetvédelmi vetélkedő döntőjével. A Magyar Természet Napja kapcsán egész májusban fővárosi védett területeken tartanak kirándulásokat és intézményzöldítési programokat.
A WWF Magyarország munkatársaival a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál pénteki napján találkozhatnak a természetvédelmi programok iránt érdeklődők. A civil szervezet kvízekkel, filmekkel és kiadványokkal készül az eseményre, emellett egy izgalmas sorversenyen is részt vehetnek a látogatók.
Forrás: WWF Magyarország, MME

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top