Close

Ismét megnyitották az amerikai-mexikói határt

migranskaravan 2018 11

Ismét megnyitották hétfőre virradóra az amerikai-mexikói határt – jelentette be az amerikai határőrség. A mexikói oldalon a tijuanai hatóságok letartóztatták a határt megostromló migránsokat.

A San Ysidro határátkelőt, amely a kaliforniai San Diego és a mexikói Tijuana közötti legnagyobb határátkelőhely, vasárnap délután zárták le, miután a Közép-Amerika felől érkező karavánból az amerikai sajtó helyszíni tudósításai szerint mintegy ötszázan megrohamozták a határt.
Az amerikai határőrök könnygázt vetettek be, és visszaszorították a határfalat ostromlókat. A Fox televízió a karavánt támogató Pueblo Sin Fronteras nevű szervezet egyik tagjától kapott információra alapozva már vasárnap reggel jelentette, hogy egy csoport a határ megostromlására készül.
Az amerikai hatóságok még vasárnap reggel megerősítették a határvédelmet San Ysidro átkelőhelynél.
Donald Trump amerikai elnök – aki a napokban felhatalmazást adott a határhoz vezényelt katonáknak az erő alkalmazására – vasárnap délután Twitter-bejegyzésben azt írta: “Nagyon bölcs dolog lenne, ha Mexikó leállítaná a karavánt, még mielőtt az amerikai határhoz érne, vagy azok a közép-amerikai országok, amelyek területén (a karaván) összeáll, nem engednék meg, hogy összeálljon”. Trump szerint ugyanis az ilyen karavánok révén az említett államok a lehető leggyorsabban ki tudnak rakni bizonyos embereket az országukból, és így az Egyesült Államokra zúdítják őket. “De ennek vége” – szögezte le az amerikai elnök.
Alfonso Navarrete mexikói belügyminiszter vasárnap este televíziós nyilatkozatban ítélte el az erőszakot, a belügyminisztérium pedig közleményben figyelmeztetett arra, hogy “azonnali hatállyal kiutasítják az országból mindazokat, akik az erőszakos cselekményekben részt vettek”.
Tijuana polgármestere, Juan Manuel Gastelum – aki pénteken az ENSZ-től kért segítséget a városban kialakult humanitárius válság miatt -, vasárnap este bejelentette: letartóztattak 24 hondurasi állampolgárt, aki részt vett az erőszakban, ugyanakkor őrizetbe vettek 15 mexikóit, aki a karaván tagjait próbálta megtámadni.
Vasárnap este Tijuana stratégiai pontjaira vezényelték a mexikói rohamrendőrséget. A városban jelenleg mintegy ötezer migráns tartózkodik.
Közben a Trump-kormány tárgyalásokat folytat a december elsején hivatalba lépő új mexikói elnök leendő kormányának tagjaival egy kétoldalú megállapodásról. Ennek értelmében a migránsok mindaddig mexikói földön maradnának, amíg menedékkérelmüket az amerikai hatóságok el nem bírálják. Szombaton a The Washington Post című lap azt írta, hogy megszületett egy ilyen megállapodás, ezt azonban Olga Sanchez leendő mexikói belügyminiszter közleményben cáfolta.

Forrás: Járai Judit, MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások:
Shares
scroll to top