Close

Trilógia a Nemzethez

Az egri csata legfontosabb jeleneteit ábrázolják azok a monumentális festmények, amelyek most Vácra érkeztek. Kakucsi-Csernák Zoltán a Csillagok Születése, Ragyogása és Kiáltása címet viselő alkotásai a Modern Művészeti Gyűjteményben szeptemberig láthatók.

„A képeknek ma is aktuális üzenete van, amikor a magyarok úgy, mint a XVI. században, ma is igyekeznek megvédeni a kulturális értékeket és Európa keresztény hagyományait” – hangsúlyozta Fördős Attila, Vác polgármestere megnyitójában.
A csata egy-egy pillanatát megörökítő nagyméretű alkotások elkészítését egy év kutatómunka előzte meg. Majd ezután a művész újabb egy év alatt festette meg a három különböző jelenetet. Az alkotások az egri csata 460. évfordulójára készültek 2012-ben. Kakucsi-Csernák Zoltán művei bemutatják, hogy egy maroknyi ember hogyan óvta meg az európai kereszténységet.
A művész elárulta, hogy következő munkája szintén egy nagyméretű kép lesz, ahol a világrekordnak számító 13 méter széles és 7 méter magas egybefüggő vásznon a Himnusz fog megelevenedni.
A képek a hazai és világhírű képzőművészek, Salvador Dali, a biatorbágyi rém, azaz Matuska Szilveszter és a Munkácsy díjas Scholz Erik műveivel együtt láthatók.
A Vácott élő műgyűjtő, Papp László Modern Művészeti Gyűjteménye tárlatvezetéssel is megtekinthető. www.vaconline.hu

Bognár Mária            fotó: Modern Művészeti Gyűjtemény

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top