Close

Fémtolvajok elsüllyedt második világháborús hadihajókat semmisítettek meg a Jávai-tengeren

A HMS Exeter elsüllyedése 1942-ben. Fotó: theguardian.com

A második világháborúban elsüllyedt három-három brit és holland, valamint egy amerikai hadihajó tűnt el rejtélyes módon Jávai-tengeri hullámsírjából. A The Guardian brit napilap szerint fémtolvajok szentségtelenítették meg a tengeri hadisírokat.

Valamennyi hajó az 1942 februárjában vívott Jáva-tengeri ütközetben veszett oda, a japán császári haditengerészet és az amerikai, holland, brit és ausztrál hajóhad közötti csatában több mint kétezren vesztették életüket.
Az ütközet 75. évfordulója jövőre lesz, ebből az alkalomból expedíció utazott a térségbe, hogy felvételeket készítsen a De Ruyter, a Java és a Kortenaer nevű holland hadihajók maradványairól. Két hajónak azonban csak a hűlt helyét találták, és a harmadik nagy részét is elbontották.

A holland védelmi tárca közleményében azt írta, hogy vizsgálják a hajók rejtélyes eltűnését. „Egy hadisír megszentségtelenítése súlyos bűncselekmény” – hívták fel a figyelmet.

A The Guardian az expedíció jelentése alapján azt írta, hogy az Exeter nevű brit cirkáló és az Encounter nevű romboló is szinte teljesen eltűnt. A tengerfenékről készült 3D-s felvételek szerint helyükön „hatalmas űr tátong”. A 100 méter hosszú Electra romboló roncsának egy része megmaradt. A Perch amerikai tengeralattjárót, amelynek legénysége japán fogságba esett, teljes egészében elvitték helyéről.

A brit védelmi tárca elítélte az „emberi maradványokat tartalmazó hajóroncsok háborgatását”, az eset kivizsgálására kérte az indonéz hatóságokat, és arra, hogy hozzák meg a szükséges intézkedéseket a további hasonló esetek megelőzésére.
Szakemberek szerint a hajóroncsok kiemelése hatalmas műveletet igényel. A hajók mintegy 100 kilométerre Indonézia partjaitól, 70 méter mélyen voltak a tengerben. Kiemelésükhöz hatalmas darukra lenne szükség és hosszú ideig eltartana, ami nem maradhatna észrevétlenül – vélekedtek.

Nem akart hinni a szemének, amikor meglátta a szonárfelvételeken, hogy apja hadihajója helyén csak egy üreg tátong – idézte Theo Doormant, a Jáva-tengeri ütközetet vezető legendás holland ellentengernagy, Karel Doorman fiát a BBC News. A 82 éves Theo Doorman, aki részt vett az expedícióban, hangoztatta, hogy nagyon szomorú. „Nem vagyok mérges, az nem vezet semmire. Csak szomorú. Évszázados szokásjog, hogy a tengerészek hullámsírjait nem háborgatjuk. Itt azonban ez történt” – mondta.

Az elsüllyedt hajók illegális kiemelése alapanyaguk, az acél, az alumínium és a réz miatt manapság mindennapossá vált. Az Indonéziát, Szingapúrt, Malajziát övező tengerek több száz hajó és tengeralattjáró hullámsírjaként szolgálnak.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top