Close

Kaposvár és Tihany a legvirágosabb települések

Kaposvár város, Tihany falu kategóriában nyert a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen, így ez a két település képviseli hazánkat a 2017-es európai megmérettetésen. Az idei hazai versenyre 285 település nevezett be.

A kaposvári díjátadó ünnepségén Szita Károly polgármester hangsúlyozta: nem állnak le, szeretnék, ha Kaposvár még zöldebb, környezetbarátabb, minél energiahatékonyabb város lenne, és ezért mindent meg is fognak tenni. „ A legvirágosabb magyar városnak lenni óriási büszkeség és dicsőség, de nem azért dolgozunk egész évben, hogy elnyerjük ezt a díjat, hanem ezért, hogy jó legyen Kaposváron élni, jó legyen kimenni az utcára, hogy jó legyen körbenézni, sétálni a városban” – tette hozzá.
Kaposvár az európai megmérettetésen – miután 2003-ban is a legvirágosabb magyar városnak választották – 2004-ben egyszer már elnyerte az arany fokozatot. A somogyi megyeszékhely mindig jól szerepelt a hazai sorozatban is, 2015-ben „Arany Rózsa” Régiós díjat, 2013-ban a Magyar Turizmus Zrt, 2010-ben az „Ország főutcája, míg 2011-ben pedig Miniszterelnöki különdíjban részesült, de ezeken felül még számos kisebb elismerést is kapott.
Dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója beszédében az egyik legfontosabb célnak a minőségi turizmus irányába való elmozdulást nevezte. „Ehhez pedig rendezett, vonzó, szép és stílusos települések kellenek. Jó úton járunk, hihetetlenül sokat fejlődtünk ezen a területen is. Ezt bizonyítja, hogy az idei Európai Virágos Városok és Falvak versenyében is több díjat nyertek településeink. Olyan országok mellé sorakoztunk fel, mint Ausztria, Hollandia, Szlovénia. A turizmus 2010 óta évről évre jobban teljesít, és folyamatos növekedést mutat. Ez a virágos mozgalom nélkül biztosan nem így volna.”- mondta.

A díjátadón részt vett a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny leköszönő fővédnöke, Kunczéné Fellegi Katalin, a korábbi elnök, Prutkay János és a Magyar Turisztikai Ügynökség átalakulása miatt a projekttől megváló Mártonné Máthé Kinga igazgató asszony is.


Szeptemberben, Brnoban nemzetközi díjat kapott Mosonmagyaróvár és Dunakiliti, mindkét település ezüstérmet nyert az idei európai virágos városok versenyében. Mosonmagyaróvár felkészülését a legszebb főtérért járó zsűrielnöki különdíjjal is jutalmazták. Mosonmagyaróvár továbbá elismerő oklevelet kapott a Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontért, Dunakiliti pedig a Kiserdei Óvodáért, amely „Zöld óvodaként” működik. 5 település kapott fődíjat: Tihany (2000 fölötti), Kaposvár (50.000 feletti), Jászfényszaru (50.000 alatti), Telkibánya (2000 alatti), Budapest 18. kerület (Budapesti kerület kategóriában). A Magyar Turisztikai Ügynökség díjait Dr. Guller Zoltán vezérigazgató adta át: Rozmaring díjat kapott: Bodor Major, Tahitótfalu; Anyukám mondta, Encs; Bőszénfai Szarvasfarm Vadétterme; Terazza Bistro, Sümeg; Öreg Halász Étterem Tiszafüred; Sáfránkert Étterem, Paloznak; Szőlőskert Étterem, Nagykanizsa; Galéria Étterem, Szolnok; Bandula Kisvendéglő, Hódmezővásárhely. Turisztikai különdíjban részesült Balatongyörök és Gyula, amelyek turisztikai és virágos szempontból is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Az „Év legvirágosabb étterme” díjat a székesfehérvári Diófa étterem érdemelte ki.
A több mint három évtizedes múltra visszatekintő Európai Virágos Városok és Falvak versenye (Entente Florale Europe) több mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás jegyében. Az európai verseny 12 ország mintegy 25 ezer települését és több mint 50 millió lakosát tudhatja maga mögött, egyedülálló módon Európában.
Az évente megrendezett európai megmérettetésen Magyarország a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében és támogatásával 1994 óta vesz részt. Az európai versenyeken a magyar települések eddig 9 arany-, 25 ezüst- és 10 bronzérmet, illetve 10 Európa-díjat szereztek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top