Close

Szívéből írta zenéit, ami a lekünkbe hatol

cohen ok

Leonard Cohen örökké a válaszokat kereste. Leonard Cohent nemcsak a kritikusok, de a zeneszeretők is korunk egyik legsokrétűbb és legnagyobb hatású művészének tartották, hiszen zenei munkássága költői tehetségének kibontakoztatása, ehhez az alapokat spirituális világszemlélete biztosította. Leonard Cohen zenéjében az élet és a halál nagy kérdéseire kereste a választ.

 

A kezdet – Leonard Cohen 1934-ben született Kanadában, középosztálybeli zsidó családban nőtt fel. Az egész családra jellemző volt a világot jobbá tenni akaró lelkület, ezért is fedezhető fel a zenész megannyi dalszövegében, hogy hadat üzen a gonosznak. Kamasz volt, amikor megalapította első együttesét, melyben ő volt a gitáros.

cohen2 ok

Amikor 1951-ben elkezdte az egyetemet, már valódi irodalmárként emlegették. A Mc Gill Egyetemen irodalmi kört vezetett, majd megjelent első verseskötete is. Az ’56-os Let Us Compare Mythologies kötetet követő 61′-es The Spice-Box of Earth vezette be nevét Kanada irodalmi pezsgésébe. Cohen többször visszavonult a külvilág elől, egy ilyen időszak született a Flowers of Hitler (1964) című verseskötete és két regénye, a The Favourite Game (1963) és a Beautiful Losers (1966).
Cohen és a 70-es évek

Zenészként azonban nem Kanadában, hanem az Egyesült Államokban lett igazán sikeres, amikor 1967-ben átköltözött oda. Fesztiválokon zenélt, amikor felfigyelt rá a Columbia Records, és szerződést ajánlott neki. Első albuma a kissé komor hangulata miatt nem lett kasszasiker, de nevét már az Egyesült Királyságban is ismerté tette. A következő albumok anyagaira már kíváncsi volt Amerika és Európa is.

Nemcsak a zenei sikerekről szólt ez az időszak, hanem a magánéletei boldogságról is. Felesége, Suzanne Elrodt1972-ben életet adott fiuknak, Adamnek, majd két év elteltével lányuk, Lorca is megszületett.  A családi idill azonban nem tartott sokáig, hiszen 1979-ben a házasságuk befuccsolt. Sokak szerint mindenre választ ad, Cohen Suzanne című slágere, amely nem gyermekei anyjának szól, hanem Suzanne Verdalnak, aki Cohen egyik barátjának exfelesége volt…

Cohen és a 80-as évek – 1984-ben megjelent Various Positions című, erősen vallásos tematikájú albumon szerepel Cohen legismertebb dala a Hallelujah. A szintetizátorkorszak nála 1988-ban tetőzött az első lemeze óta legnagyobb dobásnak számító I’m Your Man albumán. Ezekben az években zenéje és személye a filmeseket is megfogta, zenét kölcsönzött a Született gyilkosoknak  és a Pump Up the Volume-nak, és még korábban epizódszerepet bíztak rá a Miami Vice sorozatban.

szinpadon ok

közben ok

Cohen és a 90-es évek valósága – sokan meglepődtek, amikor Leonard Cohen 1990-ben összejött Rebecca De Mornay amerikai színésznővel. A kapcsolat azonban nem tudott kibontakozni, mert a színésznő és Cohen radikálisan mást gondolt a világról. A kilencvenes évek első felében többször is keményen bírálta az amerikai társadalmi rendszert, az emberek politika iránti közömbösségét, majd az egészet megunva visszavonult. The Future című lemezének bemutató turnéja után 1994-ben egy Los Angeles mellett található Zen központba költözött, ahol buddhista szerzetessé szentelték.

Visszatérés a színpadra és a halál előtti utolsó album – öt évvel később azonban felhagyott a szerzetesi élettel, és 2001-ben új albummal jelentkezett, melyen érezhetőek voltak az elszigeteltség jelei. 2004-es albuma kapcsán is bekerült a hírekbe, de nem úgy, ahogyan ő szerette volna. Menedzsere átvágta és a jogdíjakból befolyó pénzek nem kerültek Cohen kezébe. Két évvel később kiadta a Book of Longing című verseskötetét, saját rajzaival. Ennek a sikere vette rá, hogy 13 év kihagyás után, újra közönség elé álljon. Egy könyvesbolti minifellépésen lepte meg háromezer rajongóját Torontóban. Majd világ körüli turnéra indult, melynek egyik állomása  Budapest volt.

leonard cohen ok

Élete során elnyerte a kanadai zenész szakma Juno-díját, kapott Grammy-díjat, amellyel teljes életművét ismerték el, és 2011-ben a szintén kanadai zongoraművészről elnevezett Glenn Gould-díjat is neki ítélték oda. Utolsó lemeze, a You Want It Darker mindössze három héttel ezelőtt, október 21-én jelent meg. Leonard Cohen halálát november 11-én jelentették be a Facebook-oldalán.

1976 ok

Forrás NLCafé 2016. november

Hallgassuk őt!

 

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top