A kaliforniai Napa-völgyben az elmúlt napokban megkezdődött a szüret. Először a pezsgőalap-boroknak szánt szőlőket szedik.
Ők szüretelnek először az északi féltekén
Néhány Napa-völgybéli termelő máris remek évjáratként emlegeti 2016-ot – ám azt ők is hozzáteszik, hogy azért még nagyon az elején járunk a dolgoknak.
A Napa-völgy San Francisco-tól nagyjából egy órára, északra fekszik és a leghíresebb borvidék az USA-ban. Az éghajlat nagyon kellemes, mediterrán arrafelé, a tájat óriási szőlőültetvények uralják. A talaj vulkáni, így a szőlő remekül érzi magát.
Kaliforniát jelentős szárazság sújtja ezekben a hetekben, mégis úgy tűnik, összejöhet a harmadik kiváló évjárat is a borvidéken – erősítette meg Garrett Buckland, a Napa-völgyi szőlőtermelők elnöke a Decanternek.
A szőlészek és borászok kiváló hozamokra készülnek, egyedül a cabernet sauvignon mennyisége tűnik néhány ültetvényen a megszokottnál alacsonyabbnak.
A borászok bizakodóak, de tisztában vannak vele, hogy egy hirtelen változás az időjárásban könnyen megváltoztathatja a derűs kilátásokat.
A szüret a sauvignon blanc szedésével folytatódik majd – erre várhatóan a jövő héten kerül sor, a teljes betakarítás pedig augusztus harmadik hetében indul.
Forrás: Borászportál.hu 2016.08.02.