Close

Szándékosan eltorzított női koponyát találtak Teotihuacán ősi romjainál

Fotó: ancient-origins.net

Egy 1600 éves, felső osztálybeli nő csontvázára leltek Teotihuacán ősi romjainál Mexikóban: koponyáját szándékosan torzították el, két elülső fogát pedig ásványkövek díszítik.

A Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) közlése szerint a nő 35-40 éves korában halt meg, sírjában 19 korsót találtak, amelyek túlvilági ajándékként szolgáltak. Koponyáját egy különleges módszerrel nyújtották meg, ez a technika egykor gyakori szokás volt Mezo-Amerika déli részén – de nem abban a központi régióban, ahol a csontvázat megtalálták.
A koponyadeformációt a fejre kifejtett erőteljes nyomással érték el, többnyire a gyermek első napjától hároméves koráig végezték a műveleteket. Bár szándékosan deformált koponyákat már találtak korábban is Teotihuacánban, ezen észlelhető a legtöbb torzulás – írta a Phys Org tudományos hírportál.
A nő két elülső fogát díszítő kerek piritkövek arra utalnak, hogy idegen” volt azon a területen, ahol csontvázát megtalálták. Ezt a technikát Dél-Mexikó és Közép-Amerika maja területein használták. Egyik alsó fogát pedig zöld szerpentinkővel helyettesítették.

Mexikó egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja a Mexikóvárostól ötven kilométerre északra fekvő Teotihuacán ősi városa, ahol hatalmas piramisok, templomok, széles utak, luxuslakóházak találhatók, némelyiket színpompás falfestmények díszítik.
A város hosszú időn át volt a Mexikói-völgy vezető ereje, virágkorát i. e. 100 és 750 között élte, akár 200 ezer lakosa is lehetett.
Amikor az aztékok a 14. században átvették a hatalmat a Mexikói-völgyben, a város már régen elnéptelenedett, ám még hosszú ideig fontos vallási zarándokhely maradt. Neve az aztékok nyelvén annyit jelent: az istenek lakhelye.
Nem tudni még, mi okozta a Teotihuacán-kultúra hanyatlását. A romvárost 1987-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások:
Shares
scroll to top