Beköszöntött az igazi meleg június. Ennek egyértelmű jele, hogy a piacon megjelent a spárga és az eper. Finom, illatos, színpompás!
Epres levendulás mascarpone-s torta
Hozzávalók egy kerek formához:
25 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás
1 csipet só
50 dkg mascarpone
4 dl tejszín
15 dkg cukor
1 teáskanál levendula
fél kg eper
A tésztához a lisztet, a vajat, a csipet sót, a cukrot, a tojást keverjük össze, majd tegyük egy órára hűtőbe. A tejszínt forraljuk fel a cukorral és a levendulával, majd hagyjuk kihűlni.
Az epreket mossuk meg, vágjuk le a szárukat és daraboljuk fel. A sütőt melegítsük elő 190 fokra. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki 5 mm vastagra, és béleljük ki vele a piteformát. Helyezzünk rá sütőpapírt, és öntsünk rá sok-sok babot. A sütőben süssük így 15 percig. Vegyük ki a babot és a sütőpapírt, és süssük további 5-10 percig a tésztát, majd hagyjuk kihűlni.
A tejszínt keverjük el a mascarponeval és halmozzuk a pitére. A tetejét borítsuk be eperrel, dekorálhatjuk ehető virágokkal is.
Epres, rebarbarás, gyömbéres pite
Hozzávalók egy nagyméretű tepsihez:
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
1 tojás
10 dkg cukor
1 kg eper
1 kg rebarbara
1 hüvelykujjnyi gyömbér
3 evőkanál cukor
A tésztához a vajat, a lisztet, a cukrot és a tojást összegyúrjuk, és hűtőben egy órán át pihentetjük. Az epret megmossuk, levágjuk a szárát és feldaraboljuk, a rebarbarát meghámozzuk és feldaraboljuk, a gyömbért megpucoljuk és lereszeljük. Az epret, a rebarabarát, a gyömbért és a cukrot egy lábasban összefőzzük 15 percen keresztül, közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tésztát 0,8-1 cm vastagra kinyújtva a tepsibe helyezzük. Ráhalmozzuk az epres tölteléket, és az előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
Szöveg és fotó: Terei-Vigh Krisztina
Forrás: amiotthonunk.hu