Close

Hatalmas városok maradványaira bukkantak a régészek

khmer1

A középkori Khmer Birodalom Angkor nevű városának közelében található hatalmas településmaradványok felfedezéséről számolt be a Journal of Archaeological Science című régészeti szakfolyóirat.

A kutatók helikopterről végzett lézeres mérésekkel fedezték föl az őserdő alatt rejtőző, komplex  vízellátórendszerekkel bíró városokat, amelyek kiterjedése számos esetben sokkal nagyobbnak bizonyult a korábbi feltételezéseknél. Egyes városmaradványok területe az ötven négyzetkilométert is meghaladja. A lézeres radartechnika olyan épületek, falak, kutak és kertek körvonalait térképezte föl a sűrű növénytakaró alatt, amelyek már régen elpusztultak. Az idővel szemben ellenállóbb hatalmas templomokkal és palotákkal szemben a most felfedezett romok egykor a khmer társadalom szélesebb rétegeinek lakhelyéül szolgáltak. Az itteni fejlett kultúrák hanyatlását aszály vagy a vízellátás összeomlása okozhatta.

Michael Coe, a Yale Egyetem professzora és a téma szakértője szerint az elmúlt 50, vagy akár 100 év legjelentősebb felfedezései ezek az angkori civilizációval kapcsolatban.

MTI nyomán – ZeiG

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top