Close

Virágos Magyarországért verseny 2016

Huszonharmadik alkalommal hirdették meg a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyt, amelyre 2016. május 31-ig öt kategóriában jelentkezhetnek az önkormányzatok.

                                                                                                                                              Fotó: Bognár Mária
A verseny győztese képviseli majd hazánkat 2017-ben az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe). Az idei évben a Magyar Turizmus Zrt. tematikus évéhez, a Gasztroélmények évéhez kapcsolódva keresik Magyarország legvirágosabb éttermét. A jelentkezési feltételekről a www.viragosmagyarorszag.itthon.hu oldalon lehet tájékozódni.
Dr. Faragó Péter, a nemzeti marketingszervezet vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a versenyt a Magyar Turizmus Zrt. kiemelt projektként kezeli. A verseny és a turizmus céljai azonosak: a szebb, kulturáltabb, a környezetre nagy figyelmet fordító országkép megteremtése, Magyarország jó hírének, turisztikai vonzerejének növelése, a kulturált, vendégváró, virágokkal díszített, esztétikus környezet kialakítása. Az élményhez a vendéglátás esetében nem csupán a felszolgált ételek és italok minősége járul hozzá, hanem az a környezet, esztétikum is, amelyben a betérő vendég elfogyaszthatja azokat. Így idén, a Gasztroélmények évében a Virágos Magyarországért verseny keretében Magyarország legvirágosabb éttermét keresik.
A kulturált vendégfogadás és a vendégbarát szemlélet elengedhetetlen tartozéka az ápolt környezet, a települések rendezett utcaképe, átgondolt fejlesztései, irányítótábláinak rendszere. Egyfajta tükröt is tart ez a verseny a résztvevő községek elé, hiszen a kertészeti és turisztikai szakemberekből álló zsűri értékelése iránymutatást, javaslatot, szakmai értékelést is tartalmaz, segítendő a települések további erőfeszítéseit.

                                                                                                                                            Fotó: Bognár Mária
Dr. Bocsi Andrea, a Virágos Magyarországért nemzeti koordinátora a versenyre való jelentkezés gyakorlati tudnivalóiról adott részletes tájékoztatást.
Dr. Csemez Attila, a Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának elnöke azt emelte ki, hogy az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente több mint hárommillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. Idén a szépkorúak részére fenntartott intézmények környezetének gondozottságát és az ennek érdekében végzett önkéntes, közösségépítő munkát is szemrevételezik és díjazzák
Kunczéné Fellegi Katalin, a verseny fővédnöke sikeresnek nevezte a nemzetközi szerepléseket. Az elmúlt két évtized alatt 52 magyar település vett részt az európai Entente Florale versenyben és 9 arany, 23 ezüst és 10 bronz érmet valamint 12 Európa-díjat nyert.  2015-ben falu kategóriában Balatongyörök aranyérmet, város kategóriában Siófok ezüstérmet szerzett. Siófok „Európa legszebb főtere” díjat is kapott a nemzetközi megmérettetésen.
2016-ben város kategóriában a tavalyi győztes Mosonmagyaróvár, falu kategóriában pedig Dunakiliti képviseli hazánkat az Entente Florale Europe versenyen. A településeket a nemzetközi zsüri júliusban keresi fel, a díjátadó gála pedig Brnóban lesz szeptemberben.
Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere a versenyre való felkészülésről elmondta, hogy folyamatosan végzik a 20-30 évvel ezelőtt kialakított parkok, kertek felújítását. A település két bevezető főútján kialakított körforgalom kertje, kapuként fogadja a látogatókat, s megújult a felújított Hansági Múzeum kertje is. A városlakók gondozzák a családi házuk előtti közterületet, ugyanígy a lakótelepeken is van összefogás, környezetszépítés, amiben versengés is van. A vállalkozók és civil szervezetek közül is többen segítik, támogatják az önkormányzat környezetszépítő munkáját. Az„Apró kezek, csoda kertek” című kertépítő versenyünk gyerekeknek szól: a belváros főutcáján kis ágyásokban kertcsodák születnek s egy hónapig bárki megtekintheti. A „Legszebb konyhakertek” című országos versenyben 2015-ben második alkalommal vett részt a város.
Kovács Andor Tamásné, Dunakiliti polgármestere kiemelte, hogy a település a természeti és épített örökségi értékek védelme, gyarapítása mellett a természetes táj megőrzését, a virágokkal, zöld növényekkel díszített tiszta környezet megteremtését is szem előtt tartva csatlakozott a versenyhez. A település, amelyet minden irányból víz vesz körül, tavaly ősszel elkezdte a felkészülést a nemzetközi versenyre. A Kiserdei Óvodában zöldséges- és virágoskertet gondoznak a gyerekek, illetve fűszernövények nevelésére szolgáló területet hoztak létre. A nemzetközi versenyre felkészülésbe bevonják az üzemek, vállalkozások képviselőit is, hiszen csak így lehet teljes a siker. Most írják ki a helyi virágosítási versenyt. A növények elültetésében, gondozásában a lakosság is részt vesz, elsősorban a civil szervezetek segítségével. Az energetikai intézkedésekkel a kiadások csökkentése, a környezettudatos megoldások alkalmazása nemcsak az önkormányzatnak, hanem a vállalatoknak is érdeke. „A legfontosabb, hogy az, amit megvalósítunk, mindannyiunk örömére szolgál majd, és megmarad gyermekeinknek, unokáinknak” – mondta.

                                                                                                                                            Fotó: Magyar Turizmus Zrt.    
Az első Virágos Magyarországért versenyt 1994-ben hirdették meg, amely azóta a legsikeresebb mozgalommá vált, és minisztériumok, szakmai és civil szervezetek összefogásával valósul meg. A kezdetektől támogatja a mozgalmat a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt., a Földművelésügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Belügyminisztérium, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége, a Város és Faluvédők Szövetsége, a Magyar Tájépítészek Szövetsége, a Balatoni Szövetség, a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége és még számos civil szervezet.
Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top