Close

Űrállomás Budapesten? A Millenárison!

A Gateway to Space kiállításon elképesztően nagy felbontású képet kaphat mindenki az űr meghódításáról – akár aktívan is. A tárlat január 15-étől március 15-éig látogatható, bemutatjuk, miért érdemes kilátogatni.

Fantasztikus látvány, izgalmas szimulátorok és valódi űrhajós kiképző berendezések várják azt, aki ellátogat a Millenáris Park B pavilonjába, a pénteken megnyílt Űrkiállításra. A sajtóbemutatón részt vett többek között Farkas Bertalan, az első és úgy tűnik, az egyetlen magyar űrhajós is, aki lapunk kérdésére elmondta, hogy történelmi jelentőségű ez a kiállítás, hiszen vannak eredeti felszerelések (például űrruhák, Holdjáró, holdkőzet – amit meg is lehet tapintani). De sokak a kiállított (részben) makettek segítségével ismerkedhetnek meg az űrkutatással.

És ahogy a címben írtuk, valóban a Mir űrállomás egy nagy része is ki van állítva, frenetikus érzés az űrhajósok lakóhelyét felfedezni, az űr-WC-t például, de minden egyebet is, még egy szobabicikli is van a plafonon, annak, aki formában akarja tartani az izmait. A rendkívül látványos és szórakoztató űrexpó a tudomány határain is túlmutat, hisz a kiállított dolgok közt ott van a Star Wars ikonikus alakjának, Darth Vadernek egy 2,02 m magas kellékmásolata is, mert ahogy a kiállítás megálmodói mondják: a Star Wars világa kitalált ugyan, de kiterjeszti az emberi képzelet határait.

Interaktív, igazi XXI. századi kiállításról van szó, ahonnan valóban nem hiányzik az interaktivitás, nem csak szimulátorokkal lehet gyakorolni a zéró gravitációs leszállást: például kipróbálhatjuk, hogy milyen az űrben szerelni és milyen nehézségekkel kell ott megküzdeni. Egy, az űrben használatos szerelő szék (ebből kettő is van, ami kipróbálható), csakúgy, mint az űrhajósok képzéséhez használt forgó-eszköz, amivel a rakéták lezuhanását imitálják, de ez is kipróbálható, csakúgy, mint ahogy be lehet ülni leszálló kabinba és még sok egyéb dolgot is testközelből lehet szemügyre venni, vagy megtapasztalni.

Sok jó pont a magyar szervezőknek: ugyanis sokan nem tudják, hogy bizony évtizedek óta több magyar intézet is benne van akár amerikai, akár szovjet/orosz, vagy más állambeli űrprogramban és majdnem egy egész szekciót szántak azokra a tudósokra, akik konstruáltak valamit, A „Gateway to Space” űrkiállítás eredeti utazó anyagát kiegészítendő, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Repüléstörténeti és Űrhajózási Gyűjteményének anyagából kiválasztott tárgyak is ott sorakoznak a Millenárison. Így például látható az az űrkabin, amivel Farkas Bertalan és társa visszatért a Földre, valamint az a holdjáró is, aminek a kerekeit magyar tudósok tervezték.

A rengeteg interaktivitás és szimuláció mellett még egy szkafanderbe is beállhatunk, hogy igazi „földi” űrhajósként lefotózzanak a barátaink.

Fejes Imre, Molnár Gergő István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top