Close

Irány a Várkert Bazár

Május 1. Budapest belvárosában harmadszor került megrendezésre a Nagy Futam. Az idén a felújított Várkert Bazár volt a rendezvény központja. A Futamon a Forma 1 Scuderia Frerrari és a Red Bull V8– s versenyautói, a WTCC túraautói, pálya és rally autók tettek pár kört a belvárosban. Az égbolton műrepülők, helikopterek és régi szárnyasok táncoltak.
 A rendezők egy valóságos bokszutcát állítottak fel a Várkert Bazár lábánál. A közönség csütörtöktől péntek délig testközelben csodálhatta meg a különböző kategóriájú és típusú versenyautókat, motorokat és kamionokat.

Betekinthettek a szerelők munkájába és a motorháztetők alatt rejlő csodás szerkezetekbe. Egyegy beindított motor éreztette különleges erejét. Már alapjáraton megborzongatott, a fordulatszámok emelésével feldübörgött a sebesség hangja

A pálya és rally autók közelében a hazai és külföldi versenyzőkkel is találkozhattak, beszélgethettek a látogatók. Fotózásra, aláírásra, prospektusok és poszterek adására szívesen állattak az érdeklődők rendelkezésére.
 
A légi parádé
 
Délelőtt 11 órakor Besenyei Péter a „Red Bull Air Race” keresztapja nyitotta meg a légi bemutatót. Elképesztő trükköket bemutatva, idén is többször átrepült a Lánchíd alatt. Majd a Flying Bulls Aerobatics Team és Veres Zoltán műrepülő nyűgözte a közönséget.   
Helikopterek BO 105 CB-4 és a Bell Cobra TAH1F mutatták be elképesztő és hihetetlen programjukat.

MTI Fotó: Lakatos Péter

Az elmaradhatatlan régi „harcosok” szárnyaltak a belváros felett, láthattuk az ezüstben csillogó North American B-25- t, a sok törődést igénylő Chance Vought F4U– 4 Corairt. A korának radikális konstrukciós megoldásának számított Lockheed P- 38 Lightning- N- 25Y –t, a hatékony két motorhajtással, de a pilótafülkében csak egy ülés van.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Egy kis kötelékrepüléssel ajándékozta meg a nézőket az Alpha Jet D- IFDM repülők.
Polikarpov Po-2, a Közlekedési Múzeum tulajdonában lévő oldtimer, Európában ez egyetlen repülőképes gépe is megmutatta, hogy hasított a levegőben. A múltra való emlékezésben szerepet kapott a Liszunov Li-2 a világ egyetlen működő Li- 2, valamint a Farnair Boing 737-400 méretükhöz képest a lehető legközelebb repült át a Duna fölött.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
 
Forma-1 és más versenyautók
Délután 14 óra 30 perckor Kimi Räikkönen „rajthoz állt” Fernanado Alonso egykori V8– as Ferrarijával. Precíz, versenyszerű felkészítés után 4 kiló méteres „pályán” körbe autózta a belvárost. Klasszikus V8– as motor hangja töltötte be a Lánchidat és a rakpartot. A Nagy Futam különlegessége, hogy egyetlen pályán sem haladnak ennyire közel a nézőkhöz a gyorsaság bajnokai.

A Red Bull 2011- es Világbajnok autóival a skót David Coulthard és az orosz Danyiil Kvjat száguldozott. Kigyorsításokkal, gumi égetéssel percek alatt az utcákból valódi versenypályát varázsoltak.
A WTCC versenyzők nagyon otthon érezték magukat a városi pályán. Egy kicsit melegíttek a Hungaroringre: Michelisz Norbertet, José María López, Stefano D’Aste, Tiago Monteiro és az örök ifjú Gabriele Tarquini.

Majd a „nagyok” következtek a kamionos Európabajnokság 2014- es bajnoka: Kiss Norbert és versenyző társa Major Benedek, valamint Szalay Balázs az Opel Dakar Team versenyzője.

Talmácsi Gábor, a 125 köbcentis géposztály világbajnoka, tanítványaival mutatta be a sebesség kétkerekű eszközeit
A Word Series by Renault versenyzői Roy Nissany és Buamgartner Zsolt tettek egy pár kört az ETCC– ben rajthoz álló svájci Peter Rikl társaságában.

 Az F1 –esek mellett szintén nagy látványosságnak számított a NASCAR- sorozatban küzdő Toyota Camry. Ebben az autóban találkozik a teljesítmény és a design. Tökéletes forma és egy 5.8 literes V8 erőforrás dübörög benne

Az aszfalt és murvás terepeken helytálló rally versenyző párosok –  Turán FrigyesZsíros Gábor, Botka DávidMihalik P., és Kazár MiklósFerencz R. – és  autóik nagyon otthonosan mozogtak az utakon. Nekik még a nézők közelsége sem volt szokatlan.
 
Tombor Mónika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top