Sült kacsa, almával 1 egész kacsa A kacsát megtisztítjuk, átmossuk, papírtörlővel megszárítjuk, kívül-belül megsózzuk. Az almát megmossuk, megtöröljük, és a kacsa
Hideg pulykasült A pulykamellett mossuk meg, papírtörlővel szárítsuk meg. 1 dl olajat keverjünk össze 1-2 evőkanál piros paprikával, 3 gerezd reszelt
Pácolt tojás A tojásokat főzzük forrásban lévő vízben 8 percig, majd öblítsük le hideg vízzel, és pucoljuk meg. A szójaszószt, a vizet és
Izgalmas köretek A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverésen. A burgonyát, az édesburgonyát, a céklát meghámozzuk, és kisebb kockákra vágjuk. Enyhén meglocsoljuk olajjal, majd meghintjük sóval. Összedörzsöljük, hogy a zöldségek minden oldala enyhén olajos és sós legyen. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beletesszük a zöldségeket, majd az előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük. Chilis sárgarépa A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A répát hámozzuk meg, majd olajjal dörzsöljük meg. Ezt követően sózzuk, és szórjuk meg chilivel. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és a sütőben süssük 30 perc alatt készre. Sült hagyma, alma, édeskömény A sütőt melegítsük elő 180 fokra légkeverésen. Az édesköményt, az almát mossuk meg, és vágjuk nagyobb darabokra. A hagymát pucolás után vágjuk nagyjából darabonként 4 részre. A zöldségeket és az almát enyhén olajozzuk be, sózzuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe süssük készre 30-40 perc alatt.
Sáfrányos kalács A tej felében áztassuk ki a sáfrányt. A másik felét enyhén melegítsük meg, kézmelegre, majd az élesztőt futtassuk fel benne egy csipet cukorral. A lisztet keverjük el a cukorral és a sóval, majd adjuk hozzá a tojásokat, a vajat és az élesztős-sáfrányos tejet. Gyúrjuk 10 percig, hogy puha, enyhén ragadós tésztát kapjunk. Ha nagyon ragadna (liszttől is függ), akkor szórjunk még hozzá egy kis lisztet, a lényeg, hogy ragadjon, de könnyen lehessen vele dolgozni. Lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára megkelni, ez nagyjából 1,5-2 órát is igénybe vehet. Ezt követően osszuk három részre, a darabokból készítsünk hosszúkás rudakat, és fonjuk össze kalácsnak. A tetejét kenjük be tojássárgával, és szórjuk meg tetszés szerinti magokkal (mákkal, szezámmal). A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd a tésztát süssük benne 30-40 percig. Egy hústűt a tésztába szúrva ellenőrizzük, hogy megsült-e (ha nem ragad rá a tészta, akkor kész van).
Málnatorta A kekszet aprítóban morzsalékosra aprítjuk. Hozzákeverjük a vajat, és egy nagy kerek tortaforma aljára nyomkodjuk az öszszeálló kekszes masszát. Hűtőben
Mézes krémes, ahogy Anyukám készíti A krém hozzávalói: A sütőt melegítsük elő 170 fokra. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, majd osszuk három részre a masszát. Egyenként nyújtsuk ki, és egyenként, sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük az előmelegített sütőben 8-10 percig. Egy lábasban a liszthez adjunk hozzá egy kis tejet, majd folyamatosan kevergetve a többit. Ezt követően melegítsük fel a tejet, és alacsony hőfokon sűrítsük be, majd hagyjuk kihűlni. Időközben a vajat keverjük habosra a cukorral és a vanília magjaival, majd adjuk a már kihűlt tejes, lisztes keverékhez. Jól keverjük el, és kenjük meg a lapokat. Hűtőben hagyjuk pihenni 1-2 napig a fogyasztást megelőzően, hogy a mézes tészta lapok megpuhuljanak.
|
|
Bővebben A Mi Otthonunk magazin márciusi számában olvasható!
Keresse az újságárusoknál!