Close

Parkrekonstrukció Dégen

Folytatódik a dégi Festetics-kastély történeti parkjának rekonstrukciója. 2014. október 6-án, a Forster Központ székházában Sághi Attila elnök, Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, valamint a kivitelező Vértes-Út Kft. ügyvezetője, Patányi Gergely aláírta a kivitelezési szerződést.
A Forster Központ vagyonkezelésében lévő dégi Festetics-kastély parkja Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertje. Ez év nyarán zárult le az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében elnyert pályázati finanszírozásból 2012-ben kezdődött helyreállítás I. üteme, melynek során eredeti, XIX. századi formájában újult meg a mintegy 300 hektáros kastélypark egyik legfontosabb része, a Parktó és környezete. Az összesen mintegy 1,8 km hosszú tórendszer kastéllyal szemközti szakaszából és a hozzá kapcsolódó árapasztó csatornából több mint 40 ezer köbméter iszap kikotrására került sor. Újjáépült a Hollandi-ház szigetére vezető faszerkezetű gyalogoshíd, valamint négy további híd is. Fák százainak és cserjék ezreinek ültetése, idős faegyedek ápolása és több kilométer sétány újjáépítése egészítette ki a munkákat.
Most a II. és a III. ütemmel, amelynek támogatási összege összesen 540 millió forint, folytatódik az angolkert helyreállítása. A három projekt együttes célja, hogy történetileg hiteles formában állítsa helyre a park kiterjedt vízrendszerét. Célkitűzése szerint sor kerül a csaknem másfél kilométer hosszú, 11,3 hektár területű ún. Szerpentin-tó kikotrására, a partvonal rekonstrukciójára és az áradásokat meggátló csatornarendszer rendezésére. Ezzel nemcsak a vízi ökoszisztéma egyensúlya áll helyre, de megszűnik az árvízveszély is, amely a szélsőséges időjárási viszonyok és az elmúlt évtizedekben történt meggondolatlan beavatkozások következtében igencsak felerősödött, és jelentős károkat okozott. A vízi- és nedves élőhelyek megőrzésével, létrehozásával, illetve helyreállításával sokat tesz a projekt a természeti értékek védelméért. Hozzájárul továbbá a kastélypark térszerkezetének helyreállításához, az eredeti látványkapcsolatok visszaállításához is, amely – tekintettel a park kivételesen nagy, mintegy 300 hektáros méretére – további ütemek által valósulhat meg a maga teljességében.
A projektek gazdája a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, konzorciumi partnere a VADEX Mezőföldi Zrt. és Dég Község Önkormányzata.
A II. ütem magában foglalja az Alsó és Felső Szerpentin-tó teljes kikotrását, a két tószakaszt elválasztó vízszintszabályozó műtárgy rekonstrukcióját. A projekt részeként megújul a Szerpentin-tó parti sávjának értékes növényegyedekben gazdag zöldfelülete is. A III. ütem – kapcsolódva a Szerpentin-tó rekonstrukciójához – magában foglalja a Festetics-sírdomb körüli tó és a déli árapasztó-csatorna teljes kikotrását, a sírdomb fölötti vízkormányzó műtárgy, valamint a sírdomb körüli tavon és a Kislángi árapasztó-csatornán átvezető gyalogoshidak rekonstrukcióját.
A projektek részeként megújul az érintett vízfelületek gyepes parti sávja, valamint a Szerpentin-tó északnyugati oldalán a sírdombig vezető sétaút is. Az egyedülálló tórendszer partvonalainak rekonstrukciója történeti kutatás alapján, műemlékileg hiteles módon valósul meg. A közelmúltig elbozótosodott növénysávban álló, rendkívül értékes történeti fák (rekordméretű virginiai borókák, szomorú kőrisek, kocsányos tölgyek) megőrzése szintén fontos cél.
A projektek a szemléletformálás eszközeivel is hozzájárulnak a kulturális és természeti értékek megőrzéséhez. A látogatók számára tájékoztató és növényismertető jeltáblák, digitális látványterv, kiadványok készülnek, valamint a kastélyban található kiállítás bővítése valósulhat meg ismeretterjesztő film vetítésével, illetve interaktív kiállítási makett bemutatásával.
A 2015 őszére elkészülő munkák az eredetileg 300 hektár kiterjedésű történeti kastélypark teljes rekonstrukciójának első nagy lépését és egyúttal a legnagyobb volumenű kert-helyreállítást jelentik hazánkban a II. világháború óta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top