Close

A folyón túl Itália – Bemutató a Belvárosi Színházban

Budapest, 2014. október 6., hétfő (MTI) – A folyón túl Itália címmel tart bemutatót szerdán az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színházban; a generációs különbségekre épülő komédiát Znamenák István rendezi.  

Joe Dipietro darabjában Benedek Miklós, Lukáts Andor, Lázár Kati, Szabó Éva, Szabó Kimmel Tamás és Cseh Judit játszik – olvasható az előadás alkotóinak MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint írják, az Orlai Produkciós Iroda nem első alkalommal tűz műsorra az idősebb generáció gondolkodását, életfelfogását bemutató előadást. A Nagy négyes című darab után, most is egy komédiát visz színre, amelyben a nagyszülők és a szeretett unoka kapcsolatát mutatja meg humoros eszközökkel a nézőnek.
Az előadás ismertetője szerint négy olasz-amerikai nagyszülő ül a vasárnapi ebédnél hétről hétre, és várja az unokát a nyüzsgő New York-i belvárosból, és ha már együtt vannak, „elszabadul a konyhaművészet, meg a valódi olasz téboly”. Nick, az unoka viszont nagy bejelentésre készül.  

Znamenák István rendezésében Benedek Miklós és Szabó Éva, valamint Lukáts Andor és Lázár Kati alakítja a szerető nagyszülőket, Szabó Kimmel Tamás pedig az istenített unokát. Az idősek számára a család szentsége az első, a fiatal számára viszont már nem feltétlenül. Erre az ellentmondásra épül a darab, amely a nevettetés mellett mélyen megérinti a nézőt, és sokakban felelevenítheti a szülői gondoskodás mindent átható érzését.
A történet szerint a négy nagyszülő mindent bevet, hogy ne hagyják elköltözni unokájukat a családi fészekből. A közleményben Lukáts Andort idézik, aki szerepéről szólva elmondta: a nagyszülők számára már az is nagy csalódás volt, hogy elmentek a gyerekeik, és most készül elköltözni az utolsó fiatal, akiért érdemes élniük. Azt hiszik, a gyerek akkor lesz egészséges és boldog, ha gyámolítják, főznek rá, elmondják neki, hogyan kell élni. Ez a tévedésük. Aztán egyszer csak – nagyon későn – rájönnek, hogy elrontották nevelését, már csecsemő korától kezdve. Túlgondozták unokájukat.
A darabot Zöldi Gergely fordításában láthatja a közönség, a jelmez Cselényi Nóra, a díszlet Znamenák István és Szalai József munkája. A premiert követően az előadás október 10-én,11-én és 19-én is látható a Belvárosi Színházban.
MTI 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top