Close

Magyar László kárpátaljai festőművész munkáiból nyílt kiállítás Budapesten

Budapest, 2014. szeptember 30., kedd (MTI) – Magyar László kárpátaljai festőművész tájképeit, csendéleteit és figurális alkotásait mutatja be a Kárpát-haza Galéria azon a kiállításon, amely Válogatás címmel kedd este nyílt meg a budapesti Duna Palotában.  

A Kárpát-haza Galéria kilencedik tárlatának megnyitóján Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke elmondta: Magyar László festőművész magával hozta vitalitását, természetességét, amely még közelebb hozhatja az anyaországhoz a külhoni magyarokat. Hozzátette: a Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának elnökeként Magyar László kárpátaljai képzőművészek számára rendezett több szimpózium és kiállítás szervezésében vesz részt. 

Tarlós István Budapest főpolgármestere, a kiállítás fővédnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a határon túli kapcsolatok ápolását belső indíttatásból és „csak szívből lehet csinálni”. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett programok és események lehetőséget jelentenek a külhoni magyaroknak a bemutatkozásra.
„Nemcsak a jelenlegi közigazgatási határon belül élők fővárosa Budapest, hanem az egész nemzeté” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy segíteni kell az anyaország közelében élő magyarokat, hogy megőrizzék identitásukat, lelki kötődésüket.
Magyar Lászlóról elmondta, hogy az alkotó gyerekkorától elkötelezte magát a képzőművészet mellet. Az impresszionizmuson túl olyan nagy művészek hatottak rá, mint Benczúr Gyula, Csontváry-Kosztka Tivadar és Munkácsy Mihály.
Magyar László 1955-ben született Csapon. Kő Pál és Gerzson Pál közbenjárásával 2005-ben választották a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai közé – mondta Dvorszky Hedvig művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) levelező tagja a festőművészről.

Megjegyezte, hogy már ekkor jó kapcsolatot ápolt a magyarországi és a határokon kívül élő magyar művészekkel. Magyar László első egyéni kiállítása 1995-ben volt Pécsen, majd a szlovákiai Eperjesen mutatkozott be. Sellyén pedig átvehette az Ormánsági Kulturális Alapítvány Nívódíját. De nemcsak egyéni, hanem több csoportos táralton is szerepelt, többek között Kijevben és Lvivben.
A tárlat képei között melankolikus tájképek, borongós színvilágú falusi életképek és templomok portréi szerepelnek. A virágcsendéletek mellett Kárpátalja jellegzetes vidékei elevenednek meg: egy hegyi tanya, Lipótfalva, Rónafüred, a középapsai fatemplom vagy Sajánfalva. Elvontabb témákat is feldolgoz – például az Ikarusz vagy a Pegazus című festményeken. 
Magyar László tárlata október 11-ig látható a Duna Palotában.
 
 
 
 
 
 
 
MTI 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top